Защо умен часовник е подходящ подарък за възрастни хора 

Защо умен часовник е подходящ подарък за възрастни хора 

Технологиите могат да предложат много удобства за възрастните хора, макар че в началото е възможно да изглеждат малко плашещо за тях. Умните часовници, по-специално, могат да предоставят много предимства на по-възрастните хора. Но намирането на правилното устройство може да бъде малко сложно. В тази публикация ще анализираме какво прави интелигентните часовници добър подарък за любим човек в трета възраст и как да изберем точния модел.

Умният часовник е по същество часовник с технологичен напредък. Той указва времето и се носи около китката, но може да изпълнява и много други задачи. Подобно на смартфоните, смарт часовниците често имат сензорни екрани и приложения, които могат да бъдат инсталирани. Умните часовници обикновено могат да наблюдават сърдечния ритъм и други жизненоважни медицински показатели в допълнение към таймерите за работа или алармите.

Тези часовници често се отличават с безброй функции, включително следните:

  1. Сигнали за важни събития или дейности
  2. Сензори в случай на падане с мигновени известия и включително сигнализиране на близки или медицинска помощ
  3. Слушане на музика или аудиокниги (полезно при хора с увредено зрение)
  4. Отговаряне с гласови съобщения
  5. Измерване на показатели при разходки или тренировки
  6. GPS за проследяване на местоположение и сигнализиране
  7. Дълъг живот на батерията

В проучване през 2019 г. организация изследва плюсовете и минусите, свързани с използването на умни часовници при възрастни хора. Изследването търси начини, по които интелигентният часовник може да подобри отчетения от пациента резултат на настроението, болката и умората. Организацията намира следната информация:

Изглежда липсва систематично използване на технологията за умни часовници сред възрастните.

По-възрастните изглежда често имат по-ниско самочувствие и по-висока тревожност, когато са изправени пред нови технологии. Въпреки това, степента на запознаване с интелигентния часовник се увеличава, защото той прилича много на обикновен часовник.

Пенсионерите желаят опростен интерфейс, техническа поддръжка и разбираеми инструкции, необходими за преодоляване на техническите бариери.

Интерфейсът със сензорен екран понякога е предизвикателен за използване за възрастни хора поради малкия размер на екрана на часовника и намалената двигателна способност и координация, които могат да възникнат в процеса на стареене.

Възрастните хора, които участват в изследването, също се интересуват от потенциални бъдещи характеристики, включително способността да поддържат своя доставчик на здравни грижи „в течение“ чрез портал на доставчик на здравни грижи или електронна интеграция на здравни досиета.

Въз основа на констатациите от това проучване, умните часовници доказват, че могат да бъдат полезни за възрастните хора. Те предлагат много функции, които се харесват на възрастното население, въпреки че може да има някои първоначални предизвикателства при научаването как да се използват.

Имайки предвид казаното дотук, ние смятаме, че интелигентните часовници могат да бъдат чудесен инструмент за възрастни хора! Те предлагат множество предимства и могат да бъдат източник на информация и забавление. Но когато търсите умен часовник за възрастни, не забравяйте, че някои дизайни могат да изглеждат твърде сложни за възрастните. Ето само няколко примера за  интелигентни часовници, които според нас възрастните хора ще оценят поради широката им гъвкавост и лекота на използване. 

  

Изглежда, че в някои случаи интелигентният часовник е точното нещо, за да накарате и възрастните, и близките им да се чувстват по-безопасно. Но все още има дълъг път в адаптацията на технологии за възрастни хора. Толкова много нови разработки са на път и ще трансформират грижите за възрастни. Що се отнася до умните часовници, може да помислите за тези последни насоки:

Постарайте се да поддържате възрастните си близки в течение на света на технологиите.

Обяснете и продължете да обяснявате, ако е необходимо, че технологията може да направи огромна разлика в качеството на живот на възрастните към по-добро.

Работете усърдно, за да информирате и помагате на вашите по-възрастни близки да поддържат комуникационните линии отворени.

Не забравяйте, че технологиите са начин да запазите възрастните хора ангажирани, умствено активни и физически в безопасност.

За още интересни статии по теми свързани с умни устройства и потребителска електроника може да се абонирате за нашият бюлетин. Намерете ни във Facebook и Instagram.