Към съдържанието
Защо UV светлината е един от най-ефективните начини за дезинфекция на дома

Защо UV светлината е един от най-ефективните начини за дезинфекция на дома

Болниците използват ултравиолетовите (UV) светлини като почистващ инструмент от години чрез големи машини от индустриален клас за дезинфекция на помещения. Сега по-малки версии на UV санитарните светлини са достъпни за потребители, които искат да почистят почти всичко, от телефони до тоалетни седалки.


Ето как всъщност работят тези дезинфектанти с UV светлина.

UV светлината е много ефективна при унищожаването на микроби.

Трите основни типа UV лъчи са UVA, UVB и UVC. Тъй като UVC лъчите имат най-късата дължина на вълната и следователно най-високата енергия, те са способни да убиват бактерии и вируси, наричани още патогени. UVC светлината има дължина на вълната между 200 и 400 нанометра (nm). Той е много ефективен при дезинфекция, тъй като унищожава молекулните връзки, които държат ДНК на вирусите и бактериите, включително "супербактерии", които са развили по-силна устойчивост.

Мощната UV светлина редовно се използва за дезинфекция на хирургически инструменти и болнични стаи. Проучване, включващо 21 000 пациенти, останали през нощта в стая, където някой е бил лекуван преди, установява, че дезинфекция на болнична стая с UV светлина в допълнение към традиционните методи за почистване намалява предаването на устойчиви на лекарства бактерии с 30%. Това е отчасти защото UV светлината може ефективно да дезинфекцира трудно почистващите се кътчета. 

Но тази широкоспектърна светлина е и опасност за здравето - свързана със заболявания като рак на кожата - хората не могат да бъдат в стаята, когато се използва. Напоследък обаче изследователите работят с UVC лъчи с тесен спектър (207-222 nm). Този тип UVC светлина убива бактерии и вируси, без да прониква в най-външния клетъчен слой на човешката кожа.

Проучване от 2017 г. показа, че 222 nm UVC светлина убива метицилин-резистентните Staphylococcus aureus (MRSA) бактерии също толкова ефективно, колкото 254 nm UVC светлина, която би била токсична за хората. Това проучване беше повторено през 2018 г. върху вируса H1N1 и UVC светлината с тесен спектър отново беше установена за ефективна при елиминирането на вируса. Това има особено важни последици за общественото здраве, тъй като възможността за нетоксично ултравиолетово осветление в публичните пространства може драстично да намали предаването на болести.

Убиването на бактерии и вируси с ултравиолетова светлина е особено ефективно, тъй като убива микробите независимо от лекарствената устойчивост и без токсични химикали. Също така е ефективен срещу всички микроби, дори новопоявили се щамове патогени.

Как да използваме UV светлина за унищожаване на микроби у дома

UVC светлините, достъпни за потребителите, се предлагат в различни форми. Всеки има свой собствен набор от инструкции за това как да използва светлината за унищожение на микроби с подробности за това  колко време отнема дезинфекцията и колко близо трябва да бъде до обекта, който се опитвате да дезинфекцирате. Има UV лампи с форма на кутия, подходящи за таблети, играчки и бебешки бутилки.

Дезинфекциращите лампи ви позволяват да разпръсквате UV светлина върху всичко, което може да искате, включително плотове, спално бельо и волани. Могат да се използват навсякъде. Работят за секунди и често се предлагат на пътници, загрижени за неща като хигиена в хотелската стая. 

Освен повърхностите, UV светлината може да пречиства и водата - когато се използва правилно. Компаниите, които продават UV подобни на писалка устройства и UVC бутилки, твърдят, че освобождават 99,99% от бактериите и вирусите от водата. Такива продукти обикновено са ценни за туристите и пътуващите до отдалечени райони, и по-често срещат непречистени водоизточници.

Проучване от 2015 г. в областта на пътната медицина и инфекциозни болести разглежда специално ръчно UVC светлинно устройств. Изследователите стигат до заключението, че броят на бактериите и намаляването на вирусите зависи от начина на използване на устройството. Въпреки че се представя добре като цяло (убивайки между 94,98% и 99,99% от микробите). 

Независимо от устройството, ако го използвате, първо проверете инструкциите. 

За още интересни статии по теми свързани с умни устройства и потребителска електроника може да се абонирате за нашият бюлетин. Намерете ни във Facebook и Instagram

Предишна статия 5 съвета – Как да направите дома си умен за лятото?

Сравни продуктите

{"one"=>"Изберете 2 или 3 артикула за сравнение", "other"=>"{{ count }} от 3 артикула са избрани "}

Изберете първия продукт за сравнение

Изберете втория продукт за сравнение

Изберете третия продукт за сравнение

Сравни