Към съдържанието
За Коледа си пожелаваме сигурни IoT (Internet of Things) подаръци

За Коледа си пожелаваме сигурни IoT (Internet of Things) подаръци

Коледният сезон отново пристигна и с него борбата да се докопаме до най-хубавите подаръци (най-често в последната минута) за любимите си хора. Е, не се страхувайте! Може да потърсите из категориите на нашия сайт за някои по-интересни идеи. А ако се притеснявате как правилно да си гарантирате кибер сигурността при закупуване тези устройства, ние съставихме практическо ръководство, което да ви помогне.

През 2021 г. беше още една звездна година за разработването на умни устройства, всякакви вълнуващи изобретения — от интелигентни вилици, душ глава с водоустойчив Bluetooth високоговорител, интелигентен диспенсър за храна за домашни любимци, интелигентен монитор за пелени и какво ли още не.

Това, което някои пренебрегват, е защитата на вашите IoT устройства.

Не е тайна, че въпреки всички предимства на продуктите за интелигентен дом, те също са склонни към хакване. Причината за това е, че много IoT устройства идват с настройки по подразбиране и пароли, които някои киберпрестъпници не е трудно да отгатнат. За да намалите риска да станете жертва на хакване на IoT устройство, е наложително да промените тази парола на такава, която е силна и сигурна. Нашата препоръка е да използвате различни главни и малки букви, цифри, символи и да се уверите, че паролата не може да бъде свързана с никоя ваша лична информация, като например имената на децата ви.

Както в случая с паролата на устройството, също така е важно да разберете настройките по подразбиране на обекта и да ги промените, когато е уместно. Например, функцията Universal Plug and Play (UPnP) помага на IoT джаджи да откриват и да се свързват с други мрежови устройства. Тази настройка обаче служи и като шлюз за хакери да проникнат във вашите устройства и мрежа.

И накрая, ще трябва да се уверите, че вашият софтуер е актуален, за да запазите устройствата си защитени и да намалите риска от кибератака. Това може да се направи с относителна лекота, тъй като производителите винаги пускат нови пачове за най-новите уязвимости, когато и когато бъдат открити. Въпреки това, трябва да си създадете навик редовно да проверявате за актуализации, за да не бъдете хакнати.

За още интересни статии по теми свързани с умни устройства и потребителска електроника може да се абонирате за нашият бюлетин. 

Предишна статия 5 предимства от използването на слънчеви генератори на открито

Сравни продуктите

{"one"=>"Изберете 2 или 3 артикула за сравнение", "other"=>"{{ count }} от 3 артикула са избрани "}

Изберете първия продукт за сравнение

Изберете втория продукт за сравнение

Изберете третия продукт за сравнение

Сравни