Каква е разликата между смарт часовник и смарт гривна?

Каква е разликата между смарт часовник и смарт гривна?

Смарт индустрията е истински хит в потребителската кошница на съвременния купувач. Това се наблюдава вече не само сред богатите клиенти в чуждестранните технологични магазини, но и у нас, на родна земя в България. Имаме си роботизирани умни прахосмукачки и дори уреди, работещи с гласови асистенти за контролирането им от разстояние, включително и чрез приложение, което да инсталираме на собствения си телефон. Но цялата тази смарт вълна, трябва да признаем, започна не само със смартфона на Стив Джобс, но и с така наречените смарт аксесоари за ръка. Разбира се, тук говорим за смарт часовника и за смарт гривната

На практика, двете звучат като едно и също нещо, но обозначавани с различни имена, а може би и в различен контекст. До известна степен това е така, но не съвсем. В действителност, стандартното приложение на смарт часовника и на смарт гривната ги въвежда в индустрията в един контекст, а именно този на здравословния и активен начин на живот. Но с напредването на технологиите, голяма част от смарт устройствата придобиват все повече и повече нови функционалности. Подобно развитие неименуемо не пропусна и смарт часовниците. Днес в тях има огромно количество от основните екстри на съвременните мобилни устройства, каквито са смартфоните и таблетите. Дали така обаче стоят нещата и със смарт гривните? Всъщност, не. Ето от тук идва и основната разлика между смарт гривната и смарт часовника – обхвата на техните функционалности, като превес получават часовниците. 

Същевременно, преди да разясним какви конкретно са разделителните граници между смарт гривната и смарт часовника, редно е да проследим и друго. А именно:

Едно и също ли е смарт гривната и фитнес гривната?

Не, не е едно и също. И за да направим нещата още по-ясни и по-конкретни, веднага отбелязваме и следното: фитнес тракерът също не е равно на смарт гривна или на фитнес гривна. Но нека проследим въпросните разлики една по една. 

Първо, фитнес гривната е далеч по-малко функционална от смарт гривната. Те обаче си приличат по това, че са предназначени за сравнително една и съща аудитория, а именно за хората, които тренират и изобщо спазват някакъв набор от правила за здравословен начин на живот. Смарт опцията е по-функционална, защото е по-умна, тоест има повече екстри. Сама по себе си фитнес гривната най-често съдържа следните характеристики: показва час и дата, броя на направените от вас крачки за деня, колко и как сте спали днес, какъв е изгореният калориен брой за деня, а също така ви дава сигнали да се движите повече днес. 

При смарт гривните обаче имаме много по-голям набор от функции. Към така изброените споменаваме и възможност да видите кой ви звъни и пише по мобилния ви телефон. По-новите модели ви позволяват и да отговаряте на съобщения, но не съвсем директно, тоест не в реално време. При смарт гривните могат да се заредят предварителни шаблони за отговор, които да изпращате. Друга допълнителна опция в умната гривна, която няма как да получите във фитнес гривната, е шансът да управлявате музикален софтуер, чието аудио обаче получавате на своя телефон. Смарт гривните също така имат вградена система за измерване на здравни показатели – кръвно налягане, пулсомер и други. Подобна умна функция няма как да получите от фитнес гривната. Последно, но не по важност, някои смарт гривни вече имат и вградена GPS система. А това е нещо, което няма как да очаквате от фитнес гривната. 

Къде е ролята на споменатият фитнес тракер? Той по своята същност наподобява фитнес гривната. Разликата е там, че тракерът е друг тип аксесоари. Фитнес тракерът най-често не се носи на ръката, а представлява чип под формата на медальон, брошка и друг предмет. С други думи, тракерът няма дисплей, на който да виждате вашите здравни показатели, изминатите от вас крачки за деня. Цялата информация се събира в тракера, но се изобразява чрез пренос на данни върху мобилно устройство, което може да бъде както вашият телефон, така и смарт часовникът ви. 

И все пак – къде е разделителната линия между смарт гривната и смарт часовникът? 

След като установихме разликата между фитнес и смарт гривната, време е да видим каква е разликата между двете смарт устройства, гривната и часовникът. Ясно е, че тук и двете се предлагат като конструкция и дизайн под формата на аксесоари. Поради повечето си функции (както вече уточнихме по-горе) смарт часовникът разполага с по-големи размери, следователно и по-голям дисплей. Обикновено, теглото между двете джаджи също е със съществена разлика, естествено в полза на часовника. 

Какви точно обаче са функционалните различия между смарт часовника и смарт гривната? Тъй като смарт и дигиталната индустрия буквално се променят със скоростта на светлината, ние изброяваме разликите, налични към момента на писане на този материал, тоест началото на 2022 година:

  • Първо, в 90% от случаите смарт часовникът притежава всички функции на смарт гривната. Следователно той има функционалността и на фитнес гривна, и на дигитален часовник, но и на част от екстрите на едно класическо смарт устройство, каквито са телефоните и таблетите. 
  • Второ, смарт часовникът включва редица функции на класическите смарт устройства, които не могат да се видят в смарт гривната. Такива са: 100% симбиоза с вашия телефон и таблет, връзка със социални мрежи и възможност за отговаряне при изпращане на известия и съобщения към вашия телефон, както и управление на редица приложения в същия. 
  • Трето, поради своята по-висока степен на функционалност, напълно естествено е смарт часовникът да бъде много по-скъп от смарт гривната. Много често, цената на смарт часовника се определя по средата между тази на умната гривна и вашия мобилен телефон или таблет. 

Какво да избера – смарт гривна или смарт часовник? 

Разбира се, в този случай следва да осмислите редица важни фактори. Като за начало, това е бюджетът, с който разполагате. Друг важен фактор е да прецените за какво ще използвате устройството. Ако търсите само начин да следите вашите спортни постижения и активност през деня като част от стремежа ви към здравословен начин на живот, то на практика, вероятно нямате нужда от смарт часовник. В тази връзка, бюджетът ви ще определи кое можете да си позволите: фитнес гривна, фитнес тракер или смарт гривна. Ако обаче очаквате повече функционалности и разполагате със средства, с които да си ги позволите, заложете на смарт часовник. Последният често вече се предпочита не само от фитнес любителите, но и от динамичните хора, които са постоянно в движение и осъществяват едни или други задачи, включително и професионални, през мобилните си устройства. В допълнение ще отбележим, че работата по сензорния екран е значително по-лесна през смарт часовник поради по-големите размери по сравнение с тези на смарт гривната. Това често кара хора с по-големи и дебели пръсти, както и по-възрастните, да залагат на смарт часовник пред смарт гривната. 

Без значение на какво ще се спрете – смарт гривна или часовник – отчитайте всички техни различия и подберете онази джаджа, която най-добре отговаря на вашите нужди, бюджет и предпочитания.