Какво е смарт часовник и защо да си купя?

Какво е смарт часовник и защо да си купя?

Смарт часовникът е един от големите „виновници“ за навлизане в нова дигитална ера – ерата на смарт устройствата. Появата на първия умен часовник бе забулена в мистерия и еуфория, а любителите на новите технологии и преносимите джаджи я приеха като знамение, като начало на една нова, потенциална да се превърне в хитова индустрия. Смарт часовниците днес категорично са сред най-купуваните и смарт устройства от една страна, и мобилни джаджи, от друга. Какво точно представляват и заслужава ли си инвестицията в тях ще разберете в редовете по-долу. 

История на смарт часовниците 

Smart часовник PebbleВсичко се случи в далечната 2013-та година. Именно тогава започва ерата на смарт часовниците. Първият прототип е дело на компанията Pebble. За създаването му се използва популярната платформа за набиране на средства с цел финансиране на иновативни проекти Kickstarter. Между другото, с финансиране от Kickstarter началото на своята история започват редица революционни за времето си джаджи, включително най-студеният изстудяващ уред Cooler, популярното туристическо яке с вградена възглавница, очила, ръкавици и дори приставка за съхранение на слушалки, както и редица видеоигри и конзоли. 

Конкретно Pebble успява да събере рекордна сума от финансиране в платформата Kickstarter. В рамките на един месец в този проект се наливат над 10 милиона щатски долара. И по този начин първият смарт часовник в света се превръща в най-мащабния по своята финансова стойност проект в Kickstarter. Оригиналният, първият Pebble часовник, е със стоманен корпус, сензорни бутони и специфичен екран, създаден по технологията на Corning Gorilla Glass. Прототипът първоначално се е предлагал в два варианта – с черно матово покритие и с матирана неръждаема стомана, като каишката също е имала две опции, а именно от кожа и отново от неръждаема стомана. На пазара Pebble изгрява през 2014-та година и само за няколко часа буквално преживява истински фурор сред аудиторията, която в световен мащаб започва малко по малко да се движи към ерата на мобилните устройства. 

Веднага след революционния дебют на първия смарт часовник в света от Apple не закъсняват и изкарват своя собствена версия на джаджата. Това се случва през 2015-та и годината за мнозина експерти представлява реалното начало на ерата на умните часовници. Моделът на компанията на Стив Джобс е с много по-модерен дизайн и естествено с далеч повече функции и опции, от които да се възползват потребителите. 

Какво точно представлява смарт часовникът?

Смарт часовникът е умен часовник. По това той се отличава от класическите дигитални, аналогови и изобщо всички видове часовници, които векове наред носим на китките си. Едновременно с това, устройството представлява вид мобилна джаджа, тоест преносима и запасена с редица опции, които напомнят функциите на нашите телефони, таблети и понякога дори и лаптопи. Основната разлика между смарт и класическия часовник е наличието на допълнителни екстри в първите. Те са много повече дори от най-иновативните модели дигитални часовници на хитови компании като Rado и Casio. 

Съществен елемент от структурата на един смарт часовник е неговият сензорен екран. На дисплея му е внедрена навигация, която позволява на притежателя да се възползва от редица функции, различни от простичкото проверяване на времето, задаване на аларма за събуждане или пускане на хронометър за отчитане на времеви интервал. Смарт часовникът, освен това, поддържа приложения. Точно заради тази си екстра той се е по-сходен с вашия смартфон, отколкото и с най-модерния електронен часовник. За да функционира като едно мобилно преносимо устройство, умният часовник разполага с вградена памет и процесор. Следователно той също има нужда от ъпдейтване на системата, а не от редовно настройване. 

С какви специални функции разполага смарт часовникът?

Фитнес Смарт Часовник

Най-общо казано вашият смарт часовник е толкова функционален, колкото вие прецените. Това е така, защото притежателят може да сваля редица приложения според собствените си нужди. За целта джаджата разполага с wifi и bluetooth връзки, което неминуемо означава и възможност за пренос на данни от едно мобилно устройство към друго (включително между два умни часовника или един умен часовник и таблет, например). Възможността за персонализация на смарт часовника според потребителските потребности го приравнява с функциите на смартфона. Разликата е изцяло във визията. Умният часовник е едновременно аксесоар и джаджа, с която можете да пазарувате, работите и да се забавлявате. Имайте на предвид, че дори да решите да не теглите каквито и да е приложения, вашият смарт часовник ще пристигне с пакет от инсталирани такива по подразбиране. 

Какво мога да правя със смарт часовник?

На практика почти всичко, каквото се сетите и можете да правите със смартфон или таблет. Нека изброим някои от основните приложения и функции на тази стилна джаджа, която едновременно е и част от вашия аутфит, и от ежедневните ви дейности:

  • Можете да сърфирате в мрежата. 
  • Можете да пазарувате в онлайн магазини. 
  • Можете да следите за своето здравословно състояние, тъй като смарт часовниците първоначално са се използвали главно с тази цел: измерване на пулс, изгорени калории, сърдечна дейност, направени крачки за деня, изминато разстояние и други. Много често в края на деня смарт часовникът дори ви представя един вид равносметка за вашия ден, показвайки ви колко активно и здравословно сте прекарали последните 24 часа. 
  • Можете да комуникирате с приятели, колеги и бизнес партньори благодарение на вградените в устройството опции за чатове и приложения тип месинджъри. 
  • Можете да управлявате напълно свободно своите профили в различни социални мрежи. 
  • Можете да създавате дигитално съдържание – както текстово, така и снимково и дори видео, защото модерните смарт часовници притежават отлични по своите характеристики камери. 
  • Можете да приемате обаждания, да проверявате и отговаряте на различни съобщения чрез специално създадени за целите на умния часовник SIM карти. 
  • Можете да използвате навигации и карти, като специфична е опцията за проследяване на местонахождението в детските смарт часовници, които дават чувство за сигурност и контрол на родителите. 

Коя е основната таргет аудитория на смарт часовниците?

В началото на своята поява на бял свят смарт часовниците разполагаха главно с приложения, които измерваха физическото ви състояние и различни здравни показатели. Поради тази причина основните им купувачи бяха потребители, свързани пряко и индиректно със здравословния начин на живот, диетологията и фитнес индустрията. С разширяването на типовете приложения, които могат да се свалят и работят на умните часовници, се разшири и самата им аудитория. На практика в днешни дни всеки човек може да намери приложение на тази джаджа.

Детски смарт часовници

Трябва да признаем обаче появата на детските смарт часовници като добър ход на производителите. Те често се възприемат и досега като чудесни заместители на мобилните телефони, за които определена категория деца са прекалено малки и неопитни да ги използват. Обратно, детските варианти на умните часовници имат лесна навигация и влизат в чудесна употреба и на родителите, и на по-малките потребители. Детските смарт часовници често имат специален SOS бутон и точен GPS за лесно идентифициране на местоположението на детето, което дава допълнително спокойствие на родителите му,

Смарт часовникът определено представлява една полезна джаджа, в която всеки може да намери по нещо интересно и необходимо. И макар за мнозина той да е устройство, което не може да се сравнява с функционалността на един смартфон, за други умният часовник предлага по-голяма степен на удобство и редица полезни приложения.