Към съдържанието
Индекс телесна маса смарт кантари

Какво представлява индексът на телесна маса (ИТМ)?

Индексът на телесна маса (ИТМ) е мярка, която използва вашия ръст и тегло, за да определи дали теглото ви е здравословно.

Изчислението на BMI разделя теглото на възрастен в килограми на височината му в метри на квадрат. Например ИТМ от 25 означава 25 кг/м2.

Диапазони на ИТМ

За повечето възрастни идеалният ИТМ е в диапазона от 18,5 до 24,9.

За деца и младежи на възраст от 2 до 18 години изчисляването на ИТМ взема предвид възрастта и пола, както и височината и теглото.

Ако вашият ИТМ е:

  • под 18,5 – вие сте в диапазона на поднорменото тегло
  • между 18,5 и 24,9 – вие сте в диапазона на здравословното тегло
  • между 25 и 29,9 – вие сте в диапазона на наднорменото тегло
  • 30 или повече – вие сте в диапазона на затлъстяването диапазон

Точност на ИТМ

ИТМ взема предвид естествените вариации във формата на тялото, като дава здравословен диапазон на теглото за определена височина.

Освен измерването на вашия ИТМ, здравните специалисти могат да вземат предвид и други фактори, за да преценяват дали имате здравословно тегло.

Мускулите са много по-плътни от мазнините, така че много мускулестите хора, може да имат здравословно тегло, въпреки че техният ИТМ е класифициран като затлъстял.

Вашата етническа група също може да повлияе на риска от някои здравословни проблеми. Например, възрастни от южноазиатски произход може да имат по-висок риск от някои здравословни проблеми, като диабет, с ИТМ от 23, което обикновено се счита за здравословно.

Бременните жени не трябва да използва ИТМ. Потърсете съвет от вашата акушерка или личен лекар, ако се притеснявате за теглото си.

ИТМ може да се изчислява и следи чрез използване на смарт кантари. Тези умни устройства използват технологията Bluetooth за да синхронизират данните от измерванията, които извършват, с мобилно приложение, което изчислява ИТМ и предоставя различни детайли за физическата форма и здравето. Това е доста удобен начин за следене и измерване на ИТМ.

Умните кантари също така могат да измерват други показатели за физическата форма, като съдържанието на мазнини в тялото, коефициента на мускулна маса и количеството вода в тялото. Това позволява на хората да имат пълен преглед на своето здраве и да направят корекции, ако е необходимо.

В съвременния свят, когато храненето и начинът на живот се променят, измерването на ИТМ е важно за контролирането на теглото и запазването на здравословното състояние. Чрез използването на смарт кантари, фитнес трaкери и умни часовници, това става още по-лесно и удобно.

 

Източник: https://www.nhlbi.nih.gov/health/educational/lose_wt/BMI/bmicalc.htm

Предишна статия Ръководство за закупуване на Смарт Кантар
Следваща статия Как да използвате смарт кантар?

Сравни продуктите

{"one"=>"Изберете 2 или 3 артикула за сравнение", "other"=>"{{ count }} от 3 артикула са избрани "}

Изберете първия продукт за сравнение

Изберете втория продукт за сравнение

Изберете третия продукт за сравнение

Сравни