Към съдържанието
забавна снимка на крадец

Как да предпазите вещите си от крадци?

Не позволявайте на крадците да вземат вашия телефон или смарт часовник или да оберат дома ви докато сте на почивка

Имахме шанса да интервюираме реформирания престъпник Ричард Тейлър и го разпитахме за нещата, които помагат на крадците да ни задигнат вещите и за съвети как да ги опазим.

Малките джаджи са по-лесни за кражба

Тейлър ни каза, че в началото на “кариерата” му е било по-лесно. Това е главно защото само преди няколко десетилетия повечето техника беше голяма и неудобна за носене. Което означава и че не забравяш, че е в теб.

„Преди двадесет години телевизорите не бяха това, което са сега“, дава пример той. „Да носиш един от тях по улицата? Е, това беше тежка работа.”

Но сега, както бихте очаквали, парите са в техниката. Особено тази, която може лесно да се вземе.

„Сега [на крадците] им е по-лесно. Пари, лесно се взимат. Но очевидно бижутата и цялата ви по-малка техника също.

Спрете да се хвалите в социалните медии

Тейлър каза, че измамите със самоличност са голям проблем, особено тези със спам имейли. Но що се отнася до онлайн безопасността, той смята, че хвалбите в социалните медии могат само да доведат до проблеми.

Когато се хвалите, че сте на почивка, показвате, че ще отсъствате за дълго време. Особено ако публикациите ви са тагнати с местонахождението ви.

Тейлър каза: „Хората се показват твърде много в социалните медии. „О, вижте ме, на плаж съм!“ 

Ако искате все пак да споделите своите преживявания със семейство и приятели в социалните мрежи, по-добре го направете след като вече сте се върнали от почивката.

Тейлър продължава: „Устойте на желанието да качвате снимки и да се показвате, направете го когато се върнете, а не когато сте там.“ 

Разбира се, звучи очевидно, но когато се забавлявате и се опитвате да направите перфектното селфи на залеза, може да забравите за безопасността на вещите си у дома.

Не оставяйте неща на видни места

Освен социалните медии, попитах какви други често срещани грешки правят хората. Тейлър ми каза: „Основната причина хората да бъдат ограбвани? Често оставят прозорците си отворени. Дори през зимата.”

Той също така ни предупреди, че крадците наистина са опортюнисти. Така че дори и да не оставяте прозорците си отворени, преместете нещата си далеч от тях, за да не се виждат лесно и да не изкушават престъпниците..

„Не оставяйте нищо на видно място. Например, дори някой резервен комплект ключове за къщата, нещо скъпо или друго подобно, крадците ще намерят начин да се възползват. 

Попитах го какво има предвид под „намери начин“ и тук се появи многофункционалната природа на селфи стиковете

„Сега крадците използват стикове за селфи, за да откраднат нещата, които сте оставили, на видно място. Преди използваха въдици, но това е нова употреба на стикове за селфи.“

Но всъщност той каза, че голяма част от всичко се свежда до поведението и желанието на хората да покажат колко готини неща притежават. 

„За мен всичко е показване. Не само в социалните медии. Но хората смятат, че предният им прозорец е витрина. Когато излизате от къщата, трябва да се уверите, че нещата не са изложени на показ.

Подсигурете задния двор на къщата, прозорците и вратите си

Малко уморен да слушам колко сме глупави, исках да науча повече как да предпазим себе си и нещата си. Тейлър каза, че всичко се свежда до болезнено очевидни неща. 

Да се уверите, че задният двор на къщата ви е възможно най-подсигурен. Той препоръчва да проверите оградите или да поставите бодливо растение, пергола или нещо друго, което да изглежда, че ще затрудни влизането. 

Той обясни, че задния двор на къщата ви е особено подходящ. туй като инструменти като бормашини, флексове, винтоверти обикновено се оставят под навес или барака, а сред приоритетите на крадците. Много хора не обезопасят правилно навесите и гаражите толкова, колкото основната част на дома си.

Във връзка с това Тейлър каза, че е развълнуван да види къде ще ни отведат потенциалът на интелигентните брави и системи за сигурност в бъдеще. 

„Особено системите за сигурност, които правят така че да изглежда, че сте вкъщи, докато сте в другаде“, уточни той. Като например да отворите вратата на куриера отдалечено докато сте на почивка.

Не подценявайте психологическите бариери

Тейлър ми каза, че призовава хората никога да не подценяват силата на психологическите бариери.

„Звучи просто, но ако има пет къщи в редица и едната има затворена порта, табела, която казва „Пазете се от кучето“ и алармена кутия, а останалите не – какво ще направите? Дори ако няма куче и алармата не е истинска. Ти не би поел риска. Ти ще отидеш при другите. Психологическите бариери звучат твърде елементарно. Но те работят.”

Така че дори и да се чувствате малко глупаво, може би си струва да инвестирате в неща, които ще направят кражбата да изглежда по-трудна за опортюнистични крадци. Той каза, че “фалшивото” куче е най-ефективно. 

„Кучетата са най-лошото нещо. Те биха възпрели всеки. Те са шумни, досадни, могат да оставят вашето ДНК, ако ви ухапят. Вземете си куче!“

Как се продават откраднати неща?

 „Има всякакви начини“, каза Тейлър. „Но един безопасен начин е да опознаеш всички собственици на кръчми и да разнасяш разни неща, да ги показваш и продаваш по този начин.“

Разбира се има и интернет. Става по-лесно от всякога да създадете бърз, анонимен профил във всякакви сайтове. Хората могат да продават неща и онлайн, ако искат бързо да се отърват от тях.

Различни държави, различни техники

Исках да разбера дали според него престъпността е различна в различните страни. Той каза, че може да говори само от личен опит и не може да прави изчерпателни преценки, но като цяло много крадци от източноевропейските страни изглеждат много по-добри в джебчийството от тези от Обединеното кралство. 

Той също така каза, че всички можем да научим много за сигурността на дома от нашите немски и швейцарски приятели, които са склонни да ценят сигурността и са започнали да използват по-модерни системи за сигурност от нас.

Така че в обобщение, използвайте здравия си разум. Дръжте нещата далеч от погледа, осигурете сигурността си и купете ново куче. Това е за ваша собствена защита.

 

Предишна статия Как да използвате смарт кантар?
Следваща статия 5 начина умният дом да направи есента ви по-лесна

Сравни продуктите

{"one"=>"Изберете 2 или 3 артикула за сравнение", "other"=>"{{ count }} от 3 артикула са избрани "}

Изберете първия продукт за сравнение

Изберете втория продукт за сравнение

Изберете третия продукт за сравнение

Сравни