Как работи умното осветление?

Как работи умното осветление?

Умното осветление се превръща в термин, с който все повече от нас са запознати в днешно време, тъй като интелигентните или свързани устройства стават все по-често срещани в домовете ни. Повечето от нас разбират, че това включва някакъв аспект на дистанционното управление за нашите стандартни превключватели; но какво точно включва това и как работи? В тази статия ще разгледаме накратко. За да се запознаем бързо с предимствата на интелигентното осветление. 

Как работят умните ключове за осветление?

Основното отправно място за повечето интелигентни осветителни системи, които включват интелигентни превключватели, е „интелигентният хъб“. „Хъбът“ действа като център, който позволява безжична комуникация между интелигентните превключватели или крушки във дома ви и вашия телефон или таблет. Трябва просто да се включи в резервен порт на безжичния ви рутер. Някои интелигентни комутатори имат предимството да не изискват хъб, тъй като използват съществуващата ви Wi-Fi мрежа за изпращане на команди до всяко устройство; обаче, недостатъкът на такива системи е, че те също могат да страдат от същите ограничения на безжичния обхват, общи за локалните Wi-Fi мрежи.

Умни крушки и умни превключватели

Отвъд централния хъб, има два общи подхода към интелигентното осветление: интелигентни превключватели и интелигентни крушки.

Интелигентните крушки са популярни поради своята простота, тъй като не се изисква инсталация или окабеляване, както и тяхната относително ниска цена. Технологията за безжична комуникация е вградена в самата крушка и много крушки могат също да включват технология за затъмняване или промяна на цвета. Въпреки това, значителният недостатък на интелигентните крушки е, че те не могат да се управляват дистанционно, ако веригата, осигуряваща им захранване, е изключена при превключвателя за светлина. Следователно, интелигентните крушки може да са най-подходящи за приложения, включващи настолни лампи, захранвани от контакти или източници на захранване без ръчни стенни превключватели.

По-пълната опция е интелигентният превключвател или димер. Това включва подмяна на стандартните светлинни превключватели с „интелигентна“ версия, която има вградена безжична технология в самия превключвател. Предимството на този подход е, че са осигурени дистанционни и стандартни ръчни контроли, заедно с възможността за наблюдение на състоянието на включване/изключване на светлината, дори когато тя е изключена от превключвателя.

Умни приложения (апове)

Неотдавна умните осветителни системи бяха толкова сложни, че изискваха специален професионалист, който да ги програмира и след това да се върне, за да ги препрограмира, ако искате да направите и най-простите промени. За щастие, в днешно време това е много по-лесно, тъй като всичко може да бъде настроено с приложение, което може да бъде изтеглено на вашия смартфон за секунди.

След като вашият хъб започне да работи, повечето производители изискват просто да се регистрирате и да настроите личен акаунт, преди да „свържете“ или „сдвоите“ приложението си за смартфон с всяко смарт устройство. Това може да бъде толкова просто, колкото натискане на бутона на интелигентния превключвател и на този в приложението, за да го разпознаете. Наименуването на устройства и базирането на всяко в съответната „стая“ в приложението може да ви помогне да организирате управленията на светлината в дома си за лесен и бърз достъп, когато имате нужда от тях.

Приложенията могат да се използват и за настройка на допълнителни интелигентни функции, като например способността да се групират интелигентни димери(ключове) и да се създават „задействащи“ устройства. Това означава, че осветителни сцени, интегриращи множество димери, могат да се задействат с докосването само на един „магически“ бутон за димер(ключ).

Какви възможности се отварят?

След като всичко е настроено, истинското забавление започва. Въпреки че може да има някои очевидни ползи, много хора не осъзнават колко умни приложения има за интелигентните системи, докато не започнат да живеят с тях. Разбира се, би било добре да включите малко осветление за сигурност, ако останете навън до късно; но какво ще кажете да поставите тези светлини на произволен таймер, така че да не се налага? Външни светлини, които се включват автоматично, но се настройват всеки ден, за да се приспособят към променящите се часове на здрач и зазоряване? Или може би превключвател на светлината, който може да ви събуди нежно, като постепенно увеличава нивото на светлината сутрин, докато дойде време за ставане? Това са само няколко примера и има още безброй възможности, включително захранване и отопление.

Неща, които трябва да имате предвид, когато инсталирате интелигентни превключватели

Повечето интелигентни ключове за осветление са проектирани да бъдат „преоборудвани“. Това означава, че можете да премахнете съществуващ превключвател и да го замените с интелигентна версия, без да е необходимо да променяте някой от съществуващите кабели. Въпреки че това обикновено е така, уверете се, че задните ви кутии (кухините на стената, където са инсталирани ключовете за осветление) са достатъчно дълбоки за новия превключвател. 

Някои интелигентни светлинни превключватели може да изискват неутрален проводник. Докато в повечето действително модернизирани решения инсталирането на неутралния проводник и заземяването е по избор, си струва да проверите дали изискванията и избраното от вас решени са сходни, тъй като повечето от по-старите осветителни вериги няма да включват неутрален проводник.

Безспорно най-важното съображение при инсталиране на интелигентни димери е съвместимостта на LED лампите, които се използват с тях. Това всъщност е нещо, което е общо за всички електронни димери, интелигентни или други, защото за разлика от обикновена, традиционна крушка с нажежаема жичка, LED лампите включват собствена електроника, която невинаги работи по същия начин. Не всички светодиоди са „димируеми“ (не забравяйте да проверите етикета) и дори тогава може да не работят добре с всеки димер на пазара. Въпреки това, последните предложения от по-добрите марки имат способността да се „самокалибрират“ и ще работят добре с повечето димируеми LED лампи. Винаги е добра идея да проверявате диаграми за съвместимост от такива производители, достъпни онлайн, за да осигурите най-добри резултати.

За още интересни статии по теми свързани с умни устройства и потребителска електроника може да се абонирате за нашият бюлетин.