Към съдържанието
Ревю на TicWatch E3

Ревю на TicWatch E3 

Производителност и добро измерване на здравните показатели компенсират дизайна 

TicWatch E3 е смарт часовник, фокусиран върху здравето и благосъстоянието

TicWatch E3 Смарт Часовник

 

TicWatch E3 е богат на функции смарт часовник с голям дисплей и добра скорост на работа, въпреки че може да откриете, че дизайнът и LCD екранът не са на нужното ниво. Фокусиран е върху общото здраве и благополучие с приложения за измерване на стреса, околния звук, сън, упражнения и др. Последните новини предполагат, че ще получи следващата актуализация на Wear OS от Google, което го прави добър избор, ако търсите надежден и достъпен смарт часовник.

Предимства
  • Голям дисплей
  • Бърза производителност
  • Много приложения за проследяване на здравето

Недостатъци

  • Изглежда много семпло
  • Корпусът се усеща евтин
  • LCD екран, не OLED

TicWatch E3 в две минути

TicWatch E3 е най-новият смарт часовник от компанията Mobvoi. Това е продължение на TicWatch E2, на който дадохме четири от пет звезди, когато му направихме ревю през 2019 г., и по-достъпна алтернатива на TicWatch Pro 3.

Този интелигентен часовник няма много излишни неща в сравнение с неговия голям брат Pro 3, но това, което прави този смарт часовник специален, е че все още има същия чип Qualcomm Snapdragon Wear 4100 като модела Pro. Това означава, че работата му е по-бърза и по-плавна от предшествениците му – да не говорим за много от конкурентите на Wear OS.

Mobvoi следва стъпките на други марки като Fitbit и Apple, като представя устройство с всички основни функции за проследяване на тренировка, които бихте очаквали, както и куп функции за здраве и уелнес под формата на приложения с марка Tic. Например има TicOxygen за проследяване на нивата на кислород в кръвта ви, TicBreath за дишане с насочване, TicPulse за сърдечен ритъм, TicZen за стрес и др.

Той разполага с много функции благодарение на Wear OS, като известия, Google Assistant и Google Pay. Всичко това е лесно за ползване, благодарение на 1,3-инчовия дисплей – жалко, че е LCD, а не OLED. От гледна точка на дизайна E3 е лек и удобен за носене. Минималистичният му вид върви с всичко, но може да ви се стори малко скучен.

TicWatch E3 има многофункционален, минималистичен външен вид, но не е особено интересен

Голяма въпросителна е дали E3 ще е един от многото умни часовници с Google Wear OS, които може да не получат предстоящата актуализация на Wear OS 3.0 – очаквана в края на 2021 г. – без официално потвърждение. Въпреки това, Wareable съобщава, че TicWatch Pro 3 и TicWatch E3 ще получат актуализацията на Wear OS 3.0. Това е облекчение за всеки, който се интересува от E3 – без него E3 можеше да остарее много бързо.

Дизайн на TicWatch E3

Ревю на TicWatch E3

TicWatch E3 има 1,3-инчов 360 X 360 пикселов дисплей. Това е добър размер, за да се възползваме максимално от функциите му, но не е перфектен.

Не ни хареса голямата граница между рамката и екрана, която смятаме за загуба на ценно пространство. Също така е жалко, че е LCD, а не OLED. Това не означава, че OLED винаги е по-добър, но прави черните цветове да изглеждат по-черни и има по-добър цветови контраст, отколкото LCD – поради което повечето от най-добрите смарт часовници избират OLED.

Няма автоматичен сензор за яркост, което е дразнещо, ако преминете от тъмна стая на закрито към ярко слънце на открито. За радост са необходими само няколко докосвания, за да увеличите яркостта до максимум.

Корпусът е доста голям с диаметър 44 мм и дебелина 12,6 мм, което означава, че в началото може да се усеща като обемист – особено на по-малки китки. Открихме обаче, че не след дълго свикнахме с масивния дизайн, който е подобен на много умни часовници в наши дни.

E3 наистина стърчи малко на по-малки китки, но не отне много време, за да се почувства лек и ненатрапчив 

Часовникът има поликарбонатна рамка с пластмасов корпус отдолу. И двата материала изглеждат малко евтини в сравнение с други смарт часовници с метален корпус. Но това означава, че е супер лек - само 32 g – ако държите повече на комфорта, отколкото на стила, няма да имате проблем.

Тук няма въртяща се корона, но има два бутона отстрани. Горният включва дисплея, отваря менюто на приложението и ви връща към началния екран. Продължителното натискане активира Google Assistant, а бързото двойно натискане увеличава яркостта. В долната част се показва приложението TicExercise, но можете да го програмирате да прави нещо друго, ако фитнесът не е основен приоритет.

Натиснете горния бутон и ще видите менюто с приложения, където приложенията са представени в мрежа 2X2, а не в дълъг списък – това е необичайно за Wear OS, но ни хареса.

Дали мислите, че TicWatch Дали E3 изглежда добре или не е субективно. Бяхме разкъсани, харесваме изчистените линии и минималния дизайн, но също така го намираме за скучен в сравнение с други устройства. 

Има начини да заобиколите това с персонализиращи се циферблати – има буквално хиляди за изтегляне от магазина на Google Play – и каишка от силиконова гума за бързо освобождаване, която ви позволява да я замените с всяка друга 22 мм каишка. Тествахме часовника в Panther Black, но скоро има версии със синя и жълта каишка.

Въпреки че е лек, той се чувства като издръжлив. Важно е обаче, че няма Gorilla Glass, което означава, че може да получите някои драскотини по екрана след тежка употреба. Има водоустойчив рейтинг IP68, което го прави подходящ за душ и басейн. 

Ежедневна употреба на TicWatch E3

Ревю на TicWatch E3

TicWatch E3 се захранва от чипа Qualcomm Snapdragon Wear 4100 с 1 GB RAM на борда. В момента този чип има само в един друг смарт часовник: Mobvoi TicWatch Pro 3 – което прави E3 достъпна алтернатива на по-скъпия модел на Mobvoi. Повечето други имат чип Qualcomm Snapdragon Wear 3100. Въпреки това, по-новият, по-добър чип в E3 прави употребата по-плавна и по-бърза.

Това означава, че е супер отзивчив и реагира бързо при плъзгане през менютата. Имате и всичко, което бихте очаквали да видите от смарт часовник Google Wear OS, като Google Pay, Google Assistant, карти и известия. Всички те работят добре, зареждат се бързо и са лесни за използване.

Дисплеят е с идеалния размер за преглед на известия, календар и всички други приложения. Така че, въпреки че може да изглежда малко обемист на китката ви, той е идеален за четене на текст и действително използване на тези функции – много подобни устройства ви позволяват да виждате известия, но да правите каквото и да било с тях е трудно. E3 е обратното, голям екран, който, съчетан със страхотно производителната Wear OS, направи плъзгането през менютата и използването на часовника абсолютно удоволствие.

Това, което не работи толкова добре, особено за известия, е вибрацията. Чувства се слабо, което може да устройва някои хора, но не устройваше нас, защото доведе до някои пропуснати известия.

Проследяването на съня работи добре и ни даде почти идентични резултати за времето, прекарано в сън, с Whoop Strap 3.0 , когато ги сравнихме. Освен това свърши добра работа при идентифицирането на различни етапи на сън – лек, дълбок и REM – въпреки че Whoop беше по-чувствителен към смущения, но това може да се очаква като устройство от по-висок клас.

Има куп приложения на E3, които имат за цел да подобрят деня ви, като държат под око вас и света около вас. Например TicZen следи пулса ви, за да измерва колко сте стресирани, а TicHear слуша околните звуци около вас и ви уведомява, ако сте в среда, която е твърде шумна и може да повлияе на слуха ви.

Всички те бяха интересни за отваряне от време на време, но не открихме, че ги използваме редовно. На TicZen му отне повече от 3 минути, за да измери стреса, като през това време започнахме да си мислим, че нямаме нужда от това, а TicHear ни каза, че звукът от чуруликане на птици и шумолене на дървета в местния парк са били на опасни нива, което изглежда меко казано неправилно. Тези апове вероятно са по-полезни, ако имате конкретен проблем, който искате да следите, но бъдете предупредени, че може да не са толкова точни, колкото ви е необходимо.

Приложението TicBreathe ви насърчава да правите дълги, дълбоки вдишвания, сигнализирайки кога трябва да вдишате и издишате с визуализации.

От гледна точка на батерията, E3 може да издържи малко под два дни при целодневно наблюдение на сърдечната честота и без проследяване на съня. Може да извлечете малко повече от него, ако изключите постоянното измерване на сърдечната честота и SpO2. Повечето хора могат да очакват ден и половина с постоянно включени функции, проследяване на тренировка и проследяване на съня. 

Зареждането е сравнително бързо. Отне ни час и половина, за да стигнем от 0% до 100% с малкото магнитно зарядно устройство.

Има режим Essential, който пести батерията, когато паднете под 5%. Когато сте в този режим, ви се показват само часът, датата, изминатите стъпки и пулсът, за да може часовникът да продължи да работи, но без да се изразходва мощността на допълнителни функции. Можете също да включите този режим през нощта, ако не се нуждаете от проследяване на съня. 

Интерфейсът се чувства плавен и отзивчив.

Фитнес с TicWatch E3

Ревю на TicWatch E3

TicWatch E2 работи с Google Wear OS, така че можете да използвате приложението Google Fit на телефона си и приложенията Fit Goals, Fit Heart Rate и Fit Workout, но Mobvoi има собствен пакет от приложения за здраве и фитнес. Трябва да влезете в Mobvoi, за да активирате всеки и да се съгласите със събирането на данни.

TicExercise е приложението за проследяване на упражнения на Mobvoi с 20 режима на тренировка, включително бягане, плуване в басейн, ходене и йога. Опцията Freestyle работи добре за броене на серии и включване на паузи.

GPS е вграден, което означава, че нямате нужда да взимате телефона си със себе си, ако отивате да бягате, карате колело или се разхождате навън – E3 може да проследи местоположението ви самостоятелно. По време на разходка открихме, че се свърза към GPS в рамките на 30 секунди и всички събрани данни за местоположението бяха точни.

Има и автоматично откриване на упражнения за бягане, ходене и колоездене. Това работи добре, когато го изпробвахме както с бягане, така и с бързо ходене.

От съществено значение за проследяване на тренировки е и вграденият оптичен сензор за сърдечен ритъм, който непрекъснато следи сърдечната честота по време на тренировки, но може да бъде включен, за да взема постоянни показания в реално време с приложението TicPulse. Има и полезна функция за предупреждение при пулс извън нормата. Можете да определите ограниченията във вашите настройки и да получите предупреждение, когато стане твърде високо или ниско. 

Данните за сърдечния ритъм са представени в графика, така че можете да видите тенденцията в течение на деня.

Има и сензор за кислород в кръвта в приложението TicOxygen. Можете да го включите, за да измервате веднъж на всеки час през деня и нощта, за да определите нивата на SpO2. Това е полезно за отбелязване на различни здравословни проблеми и е от съществено значение за тези със сърдечни заболявания, астма или други респираторни проблеми. Въпреки това открихме, че E3 често има проблеми с отчитането на тези показания, дори когато сме носили часовника много плътно. 

Подобно на сърдечната честота, тук можете също да включите система за предупреждение, която ви уведомява, когато нивата на кислород в кръвта ви са извън нормата. 

Сензорите за сърдечен ритъм и кислород в кръвта са разположени на гърба на E3, което им позволява да наблюдават вените на китката ви.

Подложихме Ticwatch E3 на тест по време на редица различни тренировки. Функцията за стартиране и спиране на часовника е наистина лесна за използване – особено когато сте уморени и се потите. Освен това получавате ключовите статистики, от които се нуждаете, показани на екрана и, отново, тъй като екранът е голям и отзивчив, това беше наистина удобно. 

Когато приключите с тренировка, получавате цветно кодирана обобщена информация за времето, което сте прекарали в различни зони на пулса, което много ни хареса. 

Наистина е удобно да видите бърз преглед на зоните на сърдечния ритъм в края на тренировката – въпреки че формулировката на последната може да се преосмисли.

В сравнение с Whoop Strap 3.0, времената и цифрите за изгаряне на калории бяха точни, както и данните за сърдечната честота. Понякога не изглеждаше толкова чувствителен, но средният сърдечен ритъм и високите и ниските нива съвпадаха след това в приложенията Mobvoi и Whoop.

Този часовник може да е фокусиран върху общото здраве повече от фитнеса, но с GPS, автоматично проследяване и доста надеждно наблюдение на сърдечния ритъм, това е солидна спортна опция за цената. 

Придружаващо приложение

Приложението Mobvoi се свърза с E3 бързо и лесно, след първоначалните настройки и свързване.

Няма нищо лошо в приложението Mobvoi – цялата информация, от която се нуждаете, е тук – то просто не изглежда толкова гладко като конкурентите си.

Ще намерите всичко, от което се нуждаете, в приложението Mobvoi. Вашата активност е представена в горната част в кръгова визуализация, която включва активни часове, упражнения и брой стъпки. Това е добър и лесен начин да получите бърз поглед върху активността си през деня.

Под това ще намерите различните данни, които E3 събира, има също раздел за упражнения, сън, сърдечен ритъм, SpO2, стрес и шум. Можете да да видите статистиката си за деня или да намалите мащаба и да видите тенденциите през седмицата или месеца.

Дизайнът на приложението е толкова непретенциозен, колкото и самото E3. Всичко, от което се нуждаете, е там, но супер простият дизайн изглежда елементарен в сравнение с конкуренцията.

Тъй като E3 работи с Wear OS, можете също да използвате приложенията на Google, като Wear OS и Google Fit, ако предпочитате. Въпреки това, те също са доста опростени и не извличат всички данни за стрес, шум или SpO2, които правят E3 толкова изчерпателен по отношение на здравето, така че ние останахме предимно с приложението Mobvoi по време на тестването.

Ревю на TicWatch E3

Купете TicWatch E3, ако

Интересувате се най-вече от функциите.

Смарт часовника TicWatch E3 работи супер добре и е с голям дисплей. Това означава, че ако обичате да четете съобщения, да настройвате аларми, да използвате Google Pay и други функции на смарт часовника, това е солидна опция за вас.

Имате ограничен бюджет

E3 не е най-достъпният смарт часовник наоколо, но е по-добра опция от своите конкуренти, като най-новия смарт часовник на Fossil, Fitbit Sense или по-скъпия TicWatch Pro 3. Ясно е, че това е бюджетен часовник лимитиран по отношение на дизайна и избора на екрана, но все пак получавате много за парите си и той се класира високо в сравнение с други устройства с Wear OS.

Искате цялостно устройство за здраве и фитнес

С целодневно наблюдение на сърдечната честота, измерване на стреса, функции за релаксация, сензор за кислород в кръвта и много други, E3 е смарт часовник, който е фокусиран върху здравето, фитнеса и благополучието, а не само върху тренировките и спорт. 

Не купувайтеTicWatch E3, ако

Искате нещо по-стилно.

Наистина харесахме външния вид на TicWatch E3, но простият дизайн и пластмасовият корпус не са за всеки. Може да го намерите скучен или малко евтин в сравнение с други смарт часовници, така че ако знаете, че ще цените стила пред лекия дизайн на E3, потърсете друго.

Искате да следите тренировки и нищо друго.

Ако имате предвид конкретен спорт или се фокусирате основно върху фитнес цели, потърсете часовник от марка като Garmin, който е по-дълбок с интелигентните си фитнес функции и статистики. Разбира се, много от най-добрите интелигентни часовници на Garmin също имат много функции за здраве, но те също са най-ефективни по отношение на фитнес и биха ви подхождали повече от E3.

Искате екран от висок клас 

Екранът на E3 не е лош, но можете да намерите по-добър. Това е LCD, а не OLED, рамката е досадна и няма автоматична яркост. За някои хора това няма да е проблем, но в сравнение с Apple Watch Series 6 или Fitbit Sense – и двата с OLED екрани и автоматична яркост – ще останете разочаровани.

Статията е преведена от английски.
Предишна статия Смарт часовници и гривни ли са бъдещето на мониторинга на кръвното налягане?
Следваща статия 5 предимства от използването на слънчеви генератори на открито

Сравни продуктите

{"one"=>"Изберете 2 или 3 артикула за сравнение", "other"=>"{{ count }} от 3 артикула са избрани "}

Изберете първия продукт за сравнение

Изберете втория продукт за сравнение

Изберете третия продукт за сравнение

Сравни