Трябва ли децата да носят фитнес тракери?

Трябва ли децата да носят фитнес тракери?

Какво трябва да знаете за проследяването на активността за деца 

Фитнес тракерите съществуват от години, но сравнително скоро излязоха модели за деца с удобен дизайн и по-опростен набор от функции. 

Garmin беше едно от първите големи технологични имена, които пуснаха Vivofit Jr за деца през 2016 г. Оттогава излезе и Vivofit Jr. 2 , а Fitbit последва примера с Fitbit Ace през 2018 г. и Fitbit Ace 2 през май 2019. 

Тези може би са двете най-разпознаваеми имена в детските смарт часовници, но не са единствените, които се предлагат. Други популярни марки са Kurio, Leapfrog Leapband и Vtech Kidizoom, Lemfo, HQWear, както и много други. 

Функциите, които тези носими устройства предлагат, се различават. Някои са фокусирани единствено върху активността на детето, други са истински смарт часовници с редица функции, а трети се имат за основна цел само да следят и да ви споделят местонахождението на детето ви.

Преди се смятаха за доста нишови, но откакто Fitbit пусна на пазара своята серия Ace, тези устройства станаха все по-популярни. 

Но защо вашето дете има нужда от фитнес тракер? 

Липсата на физическа активност е нарастващ проблем за общественото здраве сред децата и тийнейджърите по целия свят. Според Световната здравна организация (СЗО) недостатъчната физическа активност е един от водещите рискови фактори за повишена смъртност в световен мащаб. Статистиката показва, че повече от 81% от юношите между 11 и 17 години са били недостатъчно физически активни. 

Освен това СЗО съобщава , че броят на бебетата и малките деца с наднормено тегло и затлъстяване (на възраст от 0 до 5 години) се е увеличил от 32 милиона в световен мащаб през 1990 г. на 41 милиона през 2016 г.

Очевидно има проблем с липсата на активност и затлъстяването, но може ли фитнес тракер да го реши?

Трудно е да се каже. Все още няма достатъчно мащабни проучвания за ефикасността на фитнес тракерите сред децата, но изследвания в ранен етап показват, че те могат да имат положителен ефект. . 

Попитахме експерти дали тракерите за активност за деца са добра идея и какво трябва да знаят родителите, преди да си купят такъв.

Защо фитнес тракерите за деца са добра идея 

Проучванията показват , че проследяването на дейност с помощта на смарт часовник или гривна има потенциала да помогне на някои хора да променят поведението си.

„Фитнес тракерите могат да помогнат на децата да осъзнаят по-добре собственото си ниво на активност (или липсата на такава)“, казва Джошуа Козак, главен изпълнителен директор на HASfit и главен изпълнителен директор на Wellthon. „Нежните напомняния да бъдат по-активни, да стават редовно и да излизат навън, за да играят, могат да помогнат на децата да формират положителни навици, които да останат в зряла възраст.“

Разговаряхме с Никола, чийто син Лука използва Garmin Vivofit Jr. 2 и откри, че това го мотивира да се движи повече. 

„Той особено харесва, когато „спечели“ нова значка на Marvel или изпълни мисия“, казва тя. „Той започва да бяга на място или да тича нагоре и надолу по стълби, когато види, че се доближава до целта за крачки/активни минути.“

Д-р Лорън Шерар, специалист по физическа активност и здраве при деца в университета Лафбъро, обяснява, че предварителните данни са положителни. „Мониторите за активност може да имат потенциала да повишат нивата на активност на децата в краткосрочен план чрез самонаблюдение и поставяне на цели, две ефективни техники за промяна на поведението.“ 

Но тя ни предупреждава, че в момента липсват данни за дългосрочната ефективност.

Проблемите с проследяването 

Някои вярват, че насърчаването на децата да гледат статистически данни, свързани със здравето и активността всеки ден, може да увеличи обсебващия фокус върху имиджа и телесното тегло в дългосрочен план.

„Точно както при храната, прекалено контролиращите родители могат да създадат негативни асоциации у децата, което води до това, че децата си връщат контрола като възрастни“, казва Козак. „Ако едно дете се научи да свързва директно упражненията с това да му се крещи, да разочарова родителите си или да бъде закопчано, не е необходим обучен психолог, за да разбере как може да гледа на упражненията като възрастен.“

Възрастовата група, към която са насочени много устройства за проследяване на активност, е важна за изграждането на самоличността и положителния образ на тялото. Ето защо родителите трябва да разберат възможните ефекти от проследяването на активността – както и стъпките, които могат да предприемат, за да изградят положителни асоциации. 

Проследяването на активността също може да създаде отрицателна връзка със здравето и фитнеса, ако не се ръководи правилно. Това означава, че децата могат да загубят мотивация за движение и игра – особено ако започнат да гледат на това като на нещо скучно.

„Най-големият недостатък би бил потенциалният риск от отнемане на забавлението от детската игра,“ казва д-р Шерар, „Трябва да се внимава използването на устройството да не се възприема като негатив от детето (т.е. трябва да не се чувствам наблюдаван, контролиран, съден, измерван по негативен начин).“  

„Трябва да се внимава да се избягва насърчаването на стеснен възглед за това каква физическа активност е полезна“, казва д-р Дейл Еслигер, който специализира в носими технологии за промяна на поведението в университета Лафбъро. „Катеренето по дърво може да не увеличи броя на стъпките, но е чудесно здравословна физическа активност.“

Какво могат да направят родителите, за да направят проследяването на активността положително?  

Нито един от тези потенциални проблеми не означава, че родителите не трябва да купуват фитнес тракери за децата си. Вместо това те могат да направят много, за да се справят с тях – и да помогнат за изграждането на полезна и трайна връзка със здравето и упражненията в дългосрочен план. 

Декър обяснява, че комуникацията е важна. „Децата искат да подражават на поведението на възрастните, така че често, когато родителят пита за носимото устройство или дори носи такова, децата вероятно ще продължат да се интересуват и разглеждат данните, да се подобряват и дори да се състезават с родителите си,“ тя казва.

Много родители вече имат свой собствен тракер, който превръща фитнеса в семейна цел, а не просто в индивидуална. „Семейните предизвикателства могат да бъдат отличен начин за повишаване на постоянната ангажираност, като същевременно подобряват физическата активност на цялото семейство“, казва д-р Esliger.

Въпреки че има много неща, които родителите могат да направят, отговорността не трябва да бъде единствено върху тях. Технологичните компании могат да улеснят изграждането на положителни асоциации със здравето и фитнеса, като продължат да създават продукти, които поставят благосъстоянието на децата на първо място.

Тъй като умните часовници и носими устройства за деца стават все по-популярни, всяка компания, която се впуска в космоса, трябва да е наясно какво е най-добро за младите хора.


Източник: https://www.techradar.com/news/should-children-wear-fitness-trackers