Към съдържанието
10 съвета как да се възползвате максимално от вашия смарт часовник или фитнес тракер

10 съвета как да се възползвате максимално от вашия смарт часовник или фитнес тракер

Какво не ви казват ръководствата с инструкции

Получихте нов фитнес тракер или смарт часовник за Коледа. Страхотно! Сега какво? 

Независимо дали имате най-новия Apple Watch, Fitbit, пръстен Oura или който и да е друг фитнес тракер или смарт часовник, той ще дойде с инструкции – онлайн или във физическа брошура – ​​за да ви помогне да се запознаете с устройството.

Ще трябва да изтеглите придружаващото приложение, да сдвоите устройството си с телефона си, да го заредите и да научите как да използвате основните функции. Как точно правите тези неща ще варира от устройство на устройство и ви препоръчваме да следвате инструкциите стъпка по стъпка. 

Повечето инструкции обаче ви помагат само да започнете. Но какво следва? Освен основните настройки, има много други неща, които трябва да знаете, за да извлечете максимума от новият си смарт часовник, така че да може да направи положителна промяна в живота ви и то да работи за вас, а не срещу вас. Не искате той да се превърне загуба на пари или друг подарък, който е напъхан в някое чекмедже и забравен.

Разбира се, всяко носимо устройство е различно, както и всеки човек, който го носи. Нашите предложения са насочени към широката аудитория от потребители на смарт часовници.

1. Правилно пасване

Много е лесно да сложите всеки смарт часовник или фитнес гривна и да започнете да го използвате. Но е важно да имате предвид как ви пасва. Закопчава ли се каишката? Дразни ли ви материалът? Ако не вие е удобен сега, няма да искате да го носите и в бъдеще.

Искате „точно“ прилягане, което не е толкова стегнато, че оставя следи по китката ви, но е достатъчно стегнато, за да работят правилно сензорите. Например, повечето устройства в наши дни имат сензор за сърдечен ритъм, вграден на гърба. За да може това да измерва точно кръвния поток, той трябва да е плътно до кожата ви. 

Поиграйте си с това колко стегнато носите новия си смарт часовник или фитнес тракер и, ако трябва и е възможно с вашето устройство, сменете каишката с такава, която пасва по-добре или е направена от по-удобен материал.

2. Променете таблото за управление на приложението

Основното нещо, което трябва да запомните, когато получите нов smart часовник, е: накарайте го да работи за вас. Имаме предвид, че има много устройства, които могат да проследяват и правят всякакви неща. Някои хора може да харесат това и да искат да научат всичко, което трябва да знаят за техния сън, нива на фитнес, нива на стрес и други. Други може просто да искат да броят стъпките си и от време на време да преглеждат данните за пулса. Само защото вашето устройство може да прави всичко, не означава, че трябва да проследявате всичко. Това може да ви накара да се претоварите, да се съсредоточите върху числа, които всъщност нямат значение за вас, и да ви докарат допълнителен стрес, от който нямате нужда. 

Добре е да започнете като определите кое е важно за вас и кое не е и да персонализирате статистиката, която виждате на таблото за управление на приложението си. Не е възможно да направите това за всеки смарт часовник или фитнес гривна. Но някои , ви позволяват да „редактирате“ кои статистики се показват, когато отворите приложението. Например с приложението Fitbit можете да персонализирате таблото си за управление, така че да не виждате нищо за калориите. Това е наистина удобно, ако искате да се чувствате като цяло във форма и по-здрави, но не искате да се фокусирате върху загубата на тегло – което може да бъде проблематично за някои хора.

 

3. Персонализирайте екранните менюта

Често правите тренировки от определен тип, но тя е в края на списъка с тренировки. Разбира се, можем просто да превъртим надолу, за да я изберем. Но ще отнеме само минута или две, за да я преместите на първо място с помощта на приложението, правейки нещата по-лесни и по-интуитивни. Ако имате устройство, което има екран и ви позволява да персонализирате или правите малки корекции на това, което виждате на него, отделете известно време, за да се уверите, че е точно това, от което се нуждаете – в реда, в който имате нужда. 

Това може да не изглежда като голяма работа. На кого му пука, ако трябва да превъртите още два пъти, за да намерите тренировката, от която се нуждаете? Но тези малки спънки могат да направят използването на технологията да се почувства повече като скучна работа, отколкото като нещо полезно и удобно, особено ако започнат да се натрупват. Така че отделянето на време да промените тези настройки ще помогне в дългосрочен план.

4. Изберете правилното място за зареждане

През годините сме пробвали много носими устройства. Понякога се е налагало да ги сваляме, за да ги заредим, и веднага да ги слагаме, щом батерията достигне 100 процента. Други остават да се зареждат с дни, защото просто забравяме за тях сред всички останали задачи, които трябва да свършим. Къде зареждате своето носимо наистина има значение. 

Под бюро, където не се вижда, далеч от ума? Не е добре. В кухнята близо до кафемашината, така че да го виждаме всеки път, когато отидем да вземем още една доза кофеин? Перфектно. Това място ще бъде различно за всеки, но отново целта е да улесните ежедневното използване на вашият нов фитнес тракер. Защото първоначалното вълнение, което изпитвате едва ли ще продължи дълго.

5. Превърнете използването на смарт часовника в добър навик

Смарт часовник Lemfo X10

Избирането на най-доброто място за зареждане за вашия смарт часовник или фитнес тракер, за да не го забравяте е добро начало. Добре е да помислите как да превърнете носенето на вашето устройство в нещо естествено и обичайно. 

Ето защо препоръчваме да вземете назаем някои предложения от теорията за изграждане на навици. 

Социологът и изследовател от Станфордския университет Би Джей Фог силно вярва в силата на подканите. В своята книга Tiny Habits той обяснява, че никое поведение не се случва без подкана. Подканите могат да бъдат физически, като този пример, може би бихте могли да поставите бележка с надпис “фитнес гривна“ до вашата кафе машина или на огледалото? Могат да бъдат също и контекстни. Това е, когато сте подканени да направите нещо, защото го свързвате с нещо друго – в примера по-горе - свързваме приготвянето на кафе с поставянето на гривната.

Други подкани, които Фог препоръчва са: изпращане на текстово съобщение, писане на огледалото в банята, настройване на аларма с гласовия ви асистент и залепване на бележка на хладилника ви. 

Добрата новина е, че тази проста подкана за едно просто поведение може да има положителен ефект върху други поведения. Фог пише: „това, което започна с една, се превръща в лавина на продуктивността.“

6. Свържете се с други приложения и услуги

Повечето смарт гривни могат да направят много, но не могат да ви кажат всичко което трябва да знаете за вашето здраве и физическо състояние. Например, много от тях могат да проследяват вашата активност и нивата на сърдечната честота. Но не толкова много имат функции за проследяване на менструалния цикъл, които са толкова добри, колкото приложения като Clue и Glow. Нещо повече, някои имат бази данни за проследяване на хранителните стойности, но не много от тях са толкова обширни, колкото MyFitnessPal. Това означава, че може да искате да синхронизирате приложенията, които вече използвате и харесвате, с вашето ново устройство и неговото приложение. Просто казано, вие ще искате да накарате вашите приложения да си говорят помежду си, така че да можете да получите повече от всяко от тях – и да разберете повече за себе си. 

Начинът да направите това е различен за всеки смарт часовник или гривна, но повечето имат раздел в настройките, наречен „приложения“ или „връзки“. Тук обикновено има списък с поддържани приложения и можете да изберете на кое от тях искате да дадете разрешение за достъп до данните ви за здраве и фитнес. 

Това също е добър начин за отнемане на достъп до приложения, които не искате да имат достъп до данните ви за здраве и фитнес. В този момент внимавайте за приложения, които се опитват да търсят разрешение за достъп до данни, от които просто не се нуждаят. Винаги се съмнявайте дали приложението наистина трябва да знае броя на стъпките ви или местоположението ви. Ако не е очевидно защо,тогава не го позволявайте.

7. Намерете настройките за известия, които работят за вас

Смарт часовник HQwear HF20 Нотификации

Ако имате смарт часовник или гривна с екран, има шансове да получавате известия от телефона си, изпращани и на китката ви. Някои устройства могат да ви уведомяват само за текстови съобщения и обаждания. Други могат да изпращат всяко известие от приложение, включително WhatsApp, имейл или други известия, изпратени до екрана. 

Въпросът е: това добра идея ли е или може да доведе до излишни тревоги? Отговорът е: всичко зависи от вас. Лично ние предпочитаме всяко известие, което се появява на екрана на телефона ни, да се показва и на смарт часовника. Смятаме, че това е полезно, защото ако започнем да ползваме телефоните си за едно нещо, има голям шанс да се разсеем от нещо друго. Така че, използването на телефона отнема много повече време – и често първоначалната причина за ползването му може да бъде забравена напълно! 

Но това, че това работи за мен, не означава, че е подходящо за вас. Знаем, че някои хора смятат, че изпращането на всичките им известия до китките им ги натоварва и вместо това биха искали да запазят това пространство без съобщения. Настройките за тяхното включване, изключване или персонализиране са в приложението на вашата смарт гривна или часовник. Препоръчваме да ги изпробвате, за да видите какви настройките са точните за вас.

8. Поставете целите си

Смарт часовник Vektros VK22

Ако имате фитнес тракер, заради конкретна причина, използвайте го оптимално и задайте целта в настройките му. Това може да са брой крачки за деня или изминато разстояние или продължителност на тренировка. Ако искате да подобрите физическата си форма като цяло, може да си поставите цел да правите упражнения път пъти седмично.

Обичаме да използваме фитнес гривни, дори когато нямаме супер конкретна цел наум, но винаги ще има нещо, което бихме искали да постигнем – осем часа сън, 8000 стъпки или нещо подобно. Ключът за нас през годините беше да се фокусираме само върху едно нещо в даден момент. Смарт часовниците могат да проследяват много неща, но е по-ефикасно за цел да си поставим само едно.

Това е и основната предпоставка в книгата на Грег Маккеоун Есенциализъм. Идеята е, че за да постигнем повече, трябва да преследваме по-малко неща и да ги правим по-добре. Има много повече в есенциалисткия възглед на McKeown за живота, но има няколко ключови неща, които трябва да запомним, когато става дума за фитнес тракери: изберете на какво да обърнете внимание (не се чувствайте така, сякаш трябва да правите всичко), премахнете пречките пред постигането на целите си и изпитайте радост от процеса.

Това звучи добре на теория, но как изглежда на практика? Предлагаме да редактирате началния екран на приложението, така че това, върху което искате да се съсредоточите, е там, а всичко останало, не е. Аналогично персонализирайте приложението и екрана на часовника.

9. Свалете го (да, наистина)

Много от най-добрите фитнес тракери в днешно време са предназначени за носене 24/7 – просто трябва да ги сваляте на всеки няколко дни или седмично, за да ги заредите за няколко часа. Ето защо може да изглежда, че този съвет е малко странен. Но е важно от време на време да излизате без вашия тракер.

Това ще намали шансовете да станете твърде зависими от фитнес тракера си. Но нали досега обсъждахме как да си създадем навици с него? Абсолютно. Но трябва да има баланс. По-голямата част от хората нямат проблеми с прекаленото фокусиране върху смарт устройствата и данните, които събират, но има случаи на хора, които са обсебени от данните за съня , както и други, които имат хранителни разстройства, предизвикани или изострени от данните за калориите и активността, които са толкова лесно достъпни.

10. Запитайте се: какво е вашето защо?

Когато разговаряхме с д-р Каролин Плато, тя ни каза, че е по-малко вероятно хората да имат проблемни взаимоотношения с устройствата, когато се използват за подобряване на общото благосъстояние и за постигане на положителна цел, а не такава, която може да бъде и негативна, като отслабването. Няма нищо лошо да искате да свалите излишните килограми и да се чувствате по-добре, но често хората се обсебват и вманиачават, което води до стрес и хранителни разстройства. Така че си струва да обмислите “защо” искате да постигнете зададената цел.

С целия фокус тук върху поставянето на цели и изграждането на навици, също така си струва да споменем, че фитнес тракерите могат да се използват като начало за изграждане на информираност. Това, което имам предвид, е, че може би не знаете каква трябва да бъде вашата цел за време сън или брой стъпки. Откъде бихте започнали? 

Нашият съвет е да използвате тракера за един месец, за да видите моментното си състояние, какво е възможно и какво бихте искали да постигнете в бъдеще. Толкова много се говори за постоянно подобряване и надграждане. Може би просто искате да имате по-добър поглед върху собственото си тяло и благосъстояние и желаете параметрите да останат такива, каквито са. Няма правилен или грешен начин за използване на здравни и фитнес технологии.

Предишна статия Как да използвате Strava с вашата фитнес гривна?
Следваща статия Смарт часовници и гривни ли са бъдещето на мониторинга на кръвното налягане?

Сравни продуктите

{"one"=>"Изберете 2 или 3 артикула за сравнение", "other"=>"{{ count }} от 3 артикула са избрани "}

Изберете първия продукт за сравнение

Изберете втория продукт за сравнение

Изберете третия продукт за сравнение

Сравни