5 нови и вълнуващи умни технологии

5 нови и вълнуващи умни технологии

Технологичните ентусиасти и футуристи през цялото време правят прогнози за възможните бъдещи технологични устройства. Понякога техните спекулации се сбъдват, понякога грешат, но едно е сигурно: винаги ще има нещо готино, което да очакваме с нетърпение в света на технологиите. Комуникационната, развлекателната и здравната индустрия например изпитват постоянна вълна на растеж по отношение на технологичните иновации и тази вълна изглежда не се забавя скоро.

Движението на IoT обхваща целия свят на технологиите и с него идват нови, страхотни устройства. Софтуерните инженери, разработчиците на приложения и технологичните стартиращи фирми са насочени към правенето на всякакви нови експерименти за евентуална актуализация на IoT.

5G умни устройства

Светът плавно преминава към 5G от 4G технологията. 5G е по-бърза и по-малко енергоемка мрежа в сравнение с 4G. Но какво означава разпространението на 5G за бъдещите технологични устройства?

Нашите смартфони ще бъдат по-бързи при зареждането на приложения и уеб сайтове. 

Ще имаме все по-ефективни устройства за умен дом. Това означава светкавично изпълнение гласови команди за различни умни домашни устройства.

По-трайни и ефективни устройства за носене. Сензорите, вградени в смарт часовници, например, ще си сътрудничат по-безпроблемно.

Трансформиращи се домове

Инженерите от Масачузетския технологичен институт са проектирали микро-апартамент, който може да се трансформира във всичко, което потребителят иска да бъде, от домашен офис, кухня, салон, домашна фитнес зала до зона за спане. Апартаментът с размери 15 на 15 фута се нарича CityHome. Трансформациите се извършват чрез монтирани на стената умни устройства, които са проектирани да приемат и изпълняват команди.

Можете също така да програмирате пространството по такъв начин, че когато станете от леглото, стаята се превръща в стая за забавления, например. В този случай леглото се повдига в тавана, за да освободи подовото пространство, изчиства се, излиза телевизионна стена, светлините се сменят и всичко се превръща в сцена за забавление.

Сгъваем компютър

Тези компютри също ще могат да се трансформират в традиционен облик на лаптоп благодарение на мини клавиатурата, която се доставя с компютъра. Клавиатурата се сгъва безпроблемно в компютъра.

Значително по-добри гласови преводачи

Пътуващите вече използват джобния гласов преводач, който предлага бързи преводи по време на разговори в реално време. Чужденците говорят директно с преводача на езика, който знаят най-добре и преводачът незабавно предава съобщението на местния език. Можем да предвидим, че занапред нито един разговор никога няма да се загуби в превода.

Самоуправляващи се автомобили

Автономните автомобили вече са по улиците, но най-доброто от автономното шофиране далеч не е реализирано. Бъдещите автономни превозни средства ще бъдат наистина без шофьор —  те ще могат да сменят лентите, да се движат по кръстовищата и да следват сами завоите. Те също ще стартират и спират без човешка намеса, въпреки че това не означава, че няма да изискват човешки надзор. Вероятно до 2030 г. по пътищата ни ще има стотици милиони автомобили с функции за самоуправление.

Заключение

Бъдещите технологии ще включват различни  инструменти за създаване на по-ефективни устройства с джобен размер. Всичко от камери, часовници, часовници, осветителни системи и др., Ще се контролира от джоба. Добре дошли в свързания свят!

За още интересни статии по теми свързани с умни устройства и потребителска електроника може да се абонирате за нашият бюлетин.