Към съдържанието
5 съвета – Как да направите дома си умен за лятото?

5 съвета – Как да направите дома си умен за лятото?

Ами ако това лято не трябва да се притеснявате за поливане на тревата, почистване на басейна, поддържане на дома си хладен и т.н. Звучи твърде добре, за да е истина? Е, добрата новина  – истина е.


Всичко, което трябва да направите, е да трансформиратедома си в умен, или, в случай че вече живеете в умен дом, просто да го усъвършенствате малко. Вече сме писали за това как да планирате своя проект за домашна автоматизация и какво ви е необходимо, за да го стартирате, ако сте по-скоро човек от типа „Направи си сам“.


Когато решавате да автоматизирате дома си, за много хора основният въпрос е как да започнат. Колко ще струва? Ще се изплати ли инвестицията? Как мога да реша какво да автоматизирам изобщо? Добрата новина е, че с щипка въображение можете да автоматизирате почти всичко в дома си, без да излиза твърде скъпо. Всъщност лятното време е идеалния момент да влезете в света на умния дом, тъй като вече с малки надстройки и трикове вашето лято може да бъде много по-безгрижно и забавно.


За да ви дадем някои съвети, в тази статия посочваме 5 начина как вашият дом може да ви помогне да направите лятото по-удобно, приятно и енергийно ефективно. Или казано с две думи – ПО-УМНО.


  1. Оставете градината да полива сама

Поддържането на вашата морава зелена и здрава през горещите летни дни може да бъде по-трудно, отколкото изглежда, особено защото включването на пръскачките вероятно не е първото нещо, за което се сещате през топлите летни вечери, нали?


Ако не сте от онези, които намират поливането на градината си за изключително релаксиращо, вероятно вече сте инвестирали в поливна система. Следващото (и най-доброто) подобрение, което можете да направите в градината си това лято, е да направите своите пръскачки умни. Инсталирайки интелигентен контролер за разпръскване, можете да поддържате тревата и градината си зелена и свежа през цялото лято без никакви притеснения. Ще можете да контролирате поливането на тревата си дистанционно чрез приложение за смартфон отвсякъде, без да е необходимо да притеснявате съседите или роднините си по време на почивка. Ако искате да бъдете напълно безгрижни, можете да настроите графика за вашите пръскачки да се включват и изключват автоматично всеки ден.


Нещо повече, ако имате къща с голяма градина и вашата напоителна система има повече клапани, можете да я разделите на напоителни зони и да контролирате количеството вода по отношение на това от колко влага се нуждаят отделните растения в различните зони. Ако са свързани към сензора за влага, някои от контролерите дори регулират времето за напояване според влажността на почвата и ви помагат да спестите вода.


Имате нужда от още предимства? Има още много. Но ако посочим една ситуация, която може да ви създаде най-много проблеми, това определено ще бъде оттичането на водата. Повярвайте ни, докато пишем това от собствения си опит, НЕ ИСКАТЕ да забравите да спрете водата и да я оставите да тече цяла нощ. Не само ще ви шокира, когато видите каква бъркотия може да причини във вашата градина; сметката ви за вода може да ви шокира още повече. Въпреки това, можете лесно да избегнете това, като направите вашите разпръскващи клапани интелигентни и ги настроите да се включват/изключват автоматично.


Недостатъци, питате? Няма абсолютно никакви. Това е просто, ефективно и можете да спестите много вода.


  1. Впечатлете с умен басейн

Басейнът винаги е чудесно допълнение към вашия дом; със сигурност ще повиши качеството на вашия (летен) живот. Ако мислите да закупите басейн това лято или ако вече имате такъв, защо да губите време за поддръжка, вместо да се потопите в него? Освежаващо, а? Благодарение на интелигентните басейни, вие ще можете да скочите в хладната вода точно когато се върнете от работа в горещ летен ден.


Добрата новина е, че умните басейни станаха много по-достъпни през последните години, отколкото си мислите. Ето няколко предложения как да надстроите своя съществуващ или бъдещ басейн в интелигентен и не само да го оставите да свърши тежката работа вместо вас, но и да го направите да изглежда като басейн, достоен да стои до вила за милион лева.


Препоръчваме ви да започнете с основното – чиста и прясна вода. За да запазите водата си без бактерии и водорасли през цялото лято, първо трябва да направите помпата на басейна умна. На пазара има много опции, които ви позволяват да направите това, но едно от най-лесните и бързи решения би било да инсталирате интелигентен контролер на помпата за басейн до двигателя ѝ, свържете устройството към вашата интелигентна домашна мрежа и всичко е готово за управление на басейна от вашия смартфон, независимо дали по време на работа, празници или бизнес пътуване. Ако забравяте по-лесно, умните решения за басейн също ви позволяват да ги настроите да работят автоматично и помпата на басейна ще стартира в насроченото време всеки ден.


Както вероятно вече сте разбрали до този момент, преди всичко друго, умните басейни са много удобни и също така могат да ви помогнат да спестите много от разходите за енергия и вода. Можете например да автоматизирате капака на басейна си и да го затваряте/отваряте дистанционно, което забавя изпарението и ви помага да пестите водата, да задържате топлината и да поддържате водата чиста, което също ви спестява време за почистване на листата и насекомите. Наближава ли лятната буря? Няма нужда да бързате, тъй като можете да затворите капака дистанционно чрез вашия смартфон и да защитите басейна, когато сте на работа, пазарувате или прибирате детето си от училище.


В случай, че харесвате парти на басейна с барбекю, можете да впечатлите приятелите си с умни светлини на басейна и да създадете приятна атмосфера. 


  1. Поддържайте дома си естествено прохладен с умни щори

С наближаването на лятото идват и горещите дни, когато се усеща сякаш целият град се топи в жегата. Вероятно знаете чувството, когато се връщате в прегрял дом след работен ден. Вместо да се насладите на половин час заслужена релаксация, първо трябва да охладите дома си до комфортна температура.


Оставянето на климатика включен през целия ден, за да се върнете в добре охладен дом, е много енергийно неефективно и най-вече ненужно. Добрата система за засенчване може лесно да ви помогне да поддържате дома си естествено прохладен и приятен дори през най-горещите летни дни, така че да не е нужно да пускате толкова много климатика си. Ако вече сте инвестирали в моторизирана система за засенчване, малка допълнителна инвестиция, за да я направите интелигентна, може да донесе огромно подобрение в поддръжката на дома прохладен.


Чрез автоматизиране на вашите моторизирани щори или ролки, вие можете не само да ги управлявате дистанционно, в случай че забравите да ги затворите сутрин; можете също така да планирате позицията и наклона на вашите интелигентни щори да се променят автоматично през деня в зависимост от позицията на слънцето. В този случай все още можете да имате естествена светлина в дома си и в същото време да не пропускате много топлина вътре.


Освен очевидно удобство, интелигентната система за засенчване може също да ви помогне да защитите дома си. Дали лятната буря внезапно наближава и вие не сте вкъщи? Затворете автоматизираните щори/сенници/ролки с помощта на вашия смартфон, за да предотвратите повреда в дома си.


Отивате на почивка и искате да симулирате присъствието си у дома? Променете позицията на вашите сенници чрез вашия смартфон няколко пъти на ден или задайте график, за да го правите автоматично.


  1. Време за парти, романтична вечер или нещо друго? Умното осветление е задължително

Летните нощи имат своето очарование, както и умните светлини. Особено, ако говорим за топла лятна вечер, с аромат на барбекю във въздуха, приятно охладено вино в ръка и приятели, събрани във вашата градина или на терасата. С умно осветление можете да оцветите терасата си в почти неограничен брой нюанси, които ще ви помогнат да повдигнете настроението и да направите вечерта още по-специална.


Ако планирате по-романтично оцветена вечер, ето вълшебната тайна – умните осветителни димери могат да внесат доста романтика. Можете да създадете приказното настроение във вашата градина с топли нюанси и без много усилия, тъй като изборът на цвета на вашите умни светлини е на върха на пръста ви. Когато времето е подходящо, НЕ разваляйте момента - заглушете светлините от вашия смартфон, така че не е нужно да напускате прегръдката на любимия човек, само за да натиснете ключа на стената. 


Не е тайна, че интелигентността на дома ви също може значително да допринесе за неговата безопасност. Всъщност интелигентните светлини могат да играят значителна роля за по-сигурен дом. Когато сте на почивка, можете например да зададете графика да включва автоматично вътрешно или външно осветление, когато пожелаете. По този начин можете не само да направите къщата или предния двор красиви, но и да направите дома си да изглежда така, сякаш не е празен, докато се наслаждавате на вечерния си коктейл в бар на другия край на света.


  1. Насладете се на летния бриз с умен вентилатор на тавана

Представете си, че седите на люлеещ се стол, с лек бриз, който духа в лицето ви. Не, вече не сте под палмата в бара на другия край на света, а на терасата си с вентилатор на тавана, който ви създава приятен летен бриз и ви помага да направите следобедната жега по-поносима. Ако вашият вентилатор на тавана е умен, не е нужно да напускате удобната си позиция за релакс, за да го включите и създадете поток освежаващ въздух.


Умната вентилация може да ви помогне да контролирате климата в дома си и да поддържате въздуха в апартамента си свеж. Нещо повече, ако използвате вашия интелигентен вентилатор на тавана заедно с климатик, това ще ви помогне да разпръснете студения въздух от него из дома си, да го охладите по-бързо и да го направите по-енергийно (и разходно) ефективен.


Повярвайте ни, в горещите летни дни умните решения за вентилация ще бъдат безценна придобивка във вашия дом, не само защото ще ви помогнат да преминете през най-задушните дни, но и защото ще донесат много повече комфорт и може да ви помогнат да намалите сметката за ток. Както  в повечето умни домове, решенията го правят реалност. 


За да обобщим, има почти неограничени възможности за това как можете да автоматизирате дома си, за да ви помогне да прекарате лятото по-удобно. Можете да прекарате ваканциите си напълно безгрижно, тъй като вашият дом (с малко предварително планиране) основно сам ще се погрижи за себе си.


За още интересни статии по теми свързани с умни устройства и потребителска електроника може да се абонирате за нашия бюлетин.

Предишна статия 5 предимства от използването на слънчеви генератори на открито

Сравни продуктите

{"one"=>"Изберете 2 или 3 артикула за сравнение", "other"=>"{{ count }} от 3 артикула са избрани "}

Изберете първия продукт за сравнение

Изберете втория продукт за сравнение

Изберете третия продукт за сравнение

Сравни