5-те умни устройства, които правят зимата по-приятна

5-те умни устройства, които правят зимата по-приятна

Ниските температури, преспите сняг и мразовитите сутрини си станаха ежедневие в България, есента мина отдавна, а има още доста време до пролетта. За щастие, има няколко умни джаджи за дома, които ще направят зимата по-приятна.

Зимата официално пристигна преди месец, но много райони в цялата страна, като София, видяха сняг и усетиха зимен студ още преди това. Ако живеете в по-планински райони, които ежегодно преживяват тежки зими, може да мислите, че имате всичко необходимо за борба с леда и снега. Въпреки това, надграждането с интелигентни термостати, камери, детектори за течове и други може да направи зимния сезон по-лек, тъй като можете да управлявате тези устройства от своя телефон.

Това са петте джаджи за интелигентен дом, от които се нуждаете, за да направите зимата по-приятна.

1. Умен термостат за мониторинг на енергията, който можете да управлявате от телефона си

Умните термостати са идеални за онези сутрини, когато е твърде студено, за да станете от леглото. Можете само да се пресегнете до шкафчето и да включите отоплението от своя смартфон, без дори да се отвивате. Освен това повечето умни термостати засичат потреблението на енергия, което може да бъде доста полезно, когато се отопляваме постоянно през цялата зима.

2. Умна камера, за да следите времето навън

Може да не искате да излизате навън по време на голяма снежна буря, но можете да следите зорко какво се случва извън дома ви с помощта на умна камера. 

Тези смарт камери в повечето случаи идват с полезни функции, включително известия, персонализирани зони за активност, които не позволяват на зони с чести, доброкачествени движения да задействат сигнали; и възможността за създаване на клипове, които можете да споделяте с други. 

Ако сте синхронизирали устройството с телефона може да зададете гласова команда — “покажи ми задния двор” и видеото на живо веднага ще започне да се предава на екрана. По този начин можете да следите времето и да следите натрупването на сняг.

3. Умен овлажнител за дома

През зимата обикновено има по-малко влага във въздуха, което може да доведе до напукани устни и сърбеж по кожата. Въздухът вкъщи се изсушава допълнително от включено отопление, без значение дали е радиатор или климатик. 

За да се преборите с проблема, много дерматологични специалисти препоръчват използването на овлажнител за въздуха, който осигурява успокояване на сухата кожа. Помага и с отпушване на носа, за да се диша свободно. 

Дифузерите могат да овлажняват и с капнато етерично масло, така че може и да ароматизирате средата вкъщи. 

Настройките на мъглата, която се създава, могат да се контролират и с натискане на бутон в приложение. В рамките на приложението можете също да задавате графици, да променяте цвета на светлините на овлажнителя и да го включвате и изключвате.

4. Умен детектор за течове на вода, който може да ви помогне да откриете замръзнали тръби

Подготовката на вашите тръби за зимата може да бъде важна стъпка към избягване на скъпи ремонти. Тъй като замръзналите тръби могат да причинят щети на дома ви, използването на умен детектор за замръзване може да помогне за превенция на бъдещи главоболия.

Сензорът изпраща сигнал до вашия смартфон, ако температурата падне твърде ниско. Можете да зададете температурния диапазон когато настройвате детектора или в настройките на приложението. Детекторът работи през WiFi и е лесен за управление.

5. Преносим умен нагревател, който да ви стопли

Ако търсите начин да затоплите стая, преносим нагревател може да свърши работа. Добър вариант е пречиствателят за горещ и студен въздух с нагревател и вентилатор, който работи през активиран WiFi. Може да го постави в автоматичен режим и да получите отчети за качеството на въздуха в дома ви. В приложение управлявате и да създавате графици за включване и изключване на нагревателя в определени часове през деня.

От включване на отоплението преди да се приберете от работа, до изключване на вашия нагревател отдалеч, контролирането на дома ви с интелигентни продукти може да направи зимата много по-лесна. Това са само част от умните домашни джаджи, които могат да ви помогнат тази зима. Но не забравяйте да подготвите останалата част от дома си и колата за зимата.

За още интересни статии по теми свързани с умни устройства и потребителска електроника, може да се абонирате за нашия бюлетин.