5 професии, при които има неочаквана полза от смарт часовници

5 професии, при които има неочаквана полза от смарт часовници

Смарт часовниците стават все по-популярни и се разпространяват по целия свят. С бързите темпове на технологично развитие те стават по-достъпни и включват повече функции от ден на ден.

Въпреки че смарт часовниците все още се свързват със запалените любители на технологични устройства и бегачи/джогинг ентусиасти, които следят показателите на тялото, те достигат и до нови групи от хора. Потенциално изключително полезна е тенденцията в използването на wearables (устройства за носене), които правят мониторинг на състоянието на възрастни хора.

Умните часовници са идеални за проследяване на здравето, комуникация с близки и много други. Освен това те са доста лесни за носене по време на работа. 

Ето защо избрахме да опишем 5 професии, при които носенето на смарт часовник е неочаквано полезно и значително може да подобри ефективността и цялостното ежедневие.

Фризьори

Смарт часовник фризьор

Хората, заели се да практикуват тази професия, знаят добре колко често им се иска да погледнат нещо набързо на телефона, но ръцете им са заети. Смарт часовникът позволява бърз достъп до социални медии, календар, важни мейли и т.н. направо на китката ни. С едно обръщане на ръката може бързо и лесно да се види известие или от кого е пропуснато обаждане. 

Повечето смарт часовници имат дълъг живот на батерията, което ги прави надеждно съпътстващо устройство. С няколко гласови команди можете да смените музикалния плейлист в салона или да запазите час на току-що влязъл клиент. Всичко това без да се налага да спирате подстригването на клиента, който е на стола. 

Лекари

Смарт часовник лекар

Въпреки че повечето смарт часовници не са направени като самостоятелни устройства (нуждаят се от смартфон или други устройства с интернет връзка, за да функционират), те бързо набират популярност и придобиват все повече функции. Според много експерти най-големи могат да бъдат здравните ползи и медицинското приложение на устройствата. 

Умните часовници могат да следят сърдечния ритъм, навиците на съня и физическата активност. След това като пациент можете да вземете тази информация и да я споделите с вашия лекар. Така лекарят ще получи ценна информация за вашето здраве и дори да въведе промени в лечението, които биха могли да подобрят цялостното ви благосъстояние. Ето защо все повече лекари носят смарт часовници и дават пример на пациентите си. Лекарите правят по-точни диагнози, а пациентите следят и се грижат за здравето си.

* Тук е важно да отбележим, че носенето на смарт часовници (гривни, пръстени и др.) е забранено при някои лекари, като например зъболекари.

Продавачи/касиери

Смарт часовник Касиер

Колкото и невероятно да изглежда, тази технология не е нова концепция. Всъщност първоначалната идея за умни часовници може да бъде проследена до 1984 година. Открай време съществува и желанието на хората не просто да убиват времето, а да го оползотворят по някакъв начин. При професии като продавач-консултант или касиер е почти задължително да се прекара по-голямата част от работния ден на крак. Също така да сте подготвени за това, че ще се появи клиент. 

В действителност има работа през пик часове, а често останалото време може да се използва за подреждане на артикули или ... щракане на телефона. Докато това постоянно да сте с телефона в ръка пречи и се гледа с лошо око от управители и клиенти, това да използвате смарт часовник е далеч по-приемливо. Без значение дали си проверявате съобщенията в Messenger или четете забавни туитове, ще ви се размине и няма да ви е скучно. 

Сервитьори/Доставчици на храна 

Смарт Часовник Доставчик на храна

Едно от основните предимства на умния часовник е компактността и възможността бързо да се погледне екрана. Това би могло да е много полезно при работата на сервитьори и доставчици на храна. 

От една страна, както вече споменахме, е далеч по-приемливо да се щрака на часовник (вместо телефон), когато сте в работно време (ако имате свободно време разбира се). От друга страна комуникацията може значително да се подобри. В комбинация с безжични слушалки връзката с кухнята или съответно диспечерския център на компанията за доставка може да помогне за делегиране на работата, разпределение на поръчки или указание как да се намери адрес на клиент. 

Журналисти

Смарт Часовник Журналист

Умният часовник може да направи почти всичко, което може да направи вашият смартфон. Една от тези функции е да правите звукозапис. Това би било особено полезно при взимане на спонтанно интервю. Не казваме, че събеседникът ще бъде записан тайно, а че много по-лесно би се съгласил, защото не би имал време да се разколебае. Вдигате ръка, показвате устройство и записвате. Ще изглежда по-неформално и приятелски в сравнение с употреба на диктофон.  

След работа

Дамски Смарт Часовник

Без значение какво работите, винаги можете да имате полза от умен часовник. Гласовите команди са удобни и лесни за управление на умни устройства и умен дом. Часовникът служи като контролен център.

Можете да включите вашия интелигентен часовник в домашната автоматизация. Тази възможност ви позволява да управлявате електрически уреди, светлини, гаражни врати и др., като използвате своя интелигентен часовник от всяко място. След като оптимизирате всичките си интелигентни устройства и софтуер, можете да контролирате целия си дом, като използвате смартфоните, смарт часовниците и гласовите команди.

За още интересни статии по теми, свързани с умни устройства и потребителска електроника, можете да се абонирате за нашият бюлетин.