6 начина за чист въздух у дома

6 начина за чист въздух у дома

Независимо дали сте на закрито или на открито, качеството на въздуха, който дишате, може да окаже голямо влияние върху вашето здраве. Проучванията свързват лошото качество на външния въздух с рак на белите дробове, инсулти и сърдечни заболявания. Всъщност замърсяването на въздуха причинява около седем милиона смъртни случая по света всяка година, според Световната Здравна Организация.

Въздухът в дома ви обаче може да бъде дори по-замърсен от въздуха отвън, според Американската Агенцията за Опазване на Околната Среда. Изследванията показват, че прекарваме по-голямата част от времето си на закрито, което е още по-голямата причина да започнем да почистваме въздуха си в затворени помещения.

Има безброй причини, поради които въздухът в затворени помещения може да бъде замърсен. Някои източници, като например мебели и строителни материали, могат да отделят замърсители (повече или по-малко) непрекъснато. Други източници, като пушене, почистване с токсични препарати или ремонти, могат да отделят замърсители периодично. Неоткритите или неизправно работещи уреди могат да отделят потенциално опасни нива на замърсители на закрито (поради което е толкова важно да имате работещ детектор за въглероден окис в дома си).

И ако мислите, че пръскането на ароматизиращ освежител за въздух ще почисти въздуха ви, помислете отново. Този аромат също е форма на замърсяване на въздуха в помещенията и повечето освежители на въздуха просто отделят повече потенциално вредни химикали във вашия дом. Здравните проблеми, причинени от тези химикали, струват около 340 милиарда долара годишно за лечение и загуба на производителност, според проучване публикувано в научното списание The Lancet.

Прочетете няколко съвета за подобряване на качеството на въздуха в помещенията без използване на химикали.

  1. Отваряйте често прозорците

Това е най-простото (и най-евтиното!) нещо, което можете да направите, за да подобрите качеството на въздуха в дома си. Отворете прозорците си дори само за пет минути на ден, за да облекчите натрупването на вредни замърсители на въздуха във въздуха на закрито.

  1. Вземете подходящи стайни растения

Няколко вида стайни растения филтрират обичайните летливи органични съединения от въздуха на закрито.

Наличието на стайни растения на закрито може да помогне за подобряване на качеството на въздуха в помещенията, според проучване, публикувано от Американското общество за градинарска наука. Например, паяковите растения са ефективни при намаляване на бензола, формалдехида, въглеродния окис и азотния диоксид.

  1. Поддържайте козината на домашните си любимци 

Кожните клетки на вашите домашни любимци се намират почти навсякъде в дома. Не само козината на домашните любимци може да навреди, пърхотът може да ви накара да развиете симптоми, подобни на астма, или да влошите астмата си, ако тя вече съществува. Грижа за самото животно и редовно почистване на подове и обзавеждане е задължително.

  1. Използвайте пречиствател на въздуха

Въздухопречиствателите могат да бъдат ефективен начин за намаляване на вредните частици във въздуха. Въздухопречиствателите могат да освежат остарелия въздух, намалявайки шансовете за здравословни проблеми, причинени от замърсители на закрито, които могат да предизвикат респираторни инфекции, неврологични проблеми или да влошат симптомите при страдащите от астма.

  1. Отървете се от мухълa

Тези видове гъбички могат да отделят спори във въздуха, които могат да предизвикат симптоми на алергия. Той обича да расте на тъмни, влажни места, като вашата баня, перално помещение и мазе. Но не е нужно да го избелвате, има начини за унищожаване на мухъл без химикали.

  1. Почиствайте с нетоксични химикали

Много домакински почистващи препарати съдържат токсични химикали, които могат да причинят дразнене на очите, носа, гърлото и белите дробове. Ако ще използвате тези, поне отворете прозорците, докато го правите. Но като по-екологичен вариант, помислете дали да не правите собствени домакински почистващи препарати, като използвате съставки като оцет, сода за хляб, цитрусов сок или етерични масла.

За още интересни статии по теми свързани с умни устройства и потребителска електроника може да се абонирате за нашият бюлетин. Намерете ни във Facebook и Instagram.