Към съдържанието
Може ли смарт часовник да спаси живота ви?

Може ли смарт часовник да спаси живота ви?

Как смарт часовниците се превръщат във важни помощни средства за диагностика.

Много от нас са свикнали нашите смарт часовници да ни уведомяват, че трябва да спим повече, да ни изпращат малка значка, ако си подобрим рекорда за бягане, или да ни поздравяват за постигане на 10 000 крачки за деня.

Но какво ще кажете за смарт часовник или гривна, които да ви предупреждават за сериозен здравословен проблем, коeто в крайна сметка може да спаси живота ви?

Благодарение на напредъка в сензори и аксесоари и подобрения софтуер за дълбоко изследване, бъдещето, в което нашите умни устройства ще станат толкова важни, колкото нашите лекари, не е далеч.

Снощи Apple Watch ми спаси живота

Говорихме с Рейчъл Фишър, специалист по обслужване на клиенти на компанията за рециклиране Bywaters, чийто живот миналата година потенциално беше спасен от смарт часовник.

„Случайно реших да проверя сърдечния си ритъм, за да видя какво ми е сърцебиенето в покой, използвайки Apple Watch. За мой шок, показваше, че е 140/150 удара в минута (средната стойност е между 70 и 100 удара в минута)“, каза Фишър.

„Мислех, че това ще е еднократно, но с времето, осъзнах, че сърцето ми никога не се забавя“, каза тя. „Заради това ми направиха кръвен тест и стана ясно, че имам свръхфункция на щитовидната жлеза, толкова тежка, че лекарят ми каза, че мога да получа инфаркт всеки момент. Сега съм на бета-блокери и други лекарства, които забавят сърцето ми.

Историята на Фишър е забележителна, но тя не е сама. Подобни истории за това как смарт часовник е предупредил потребителите за проблем, който се оказа животозастрашаващ, все по-често се появяват в заглавията.

Например през октомври миналата година продуцентът на подкаст и репортер Джеймс Грийн от Ню Йорк носеше Apple Watch, което го кара да потърси спешна медицинска помощ, след като забелязва скок в сърдечната си честота в покой. По-късно разбира, че това се дължи на кръвен съсирек в белите му дробове.

Според вас това може да са редки случаи. Но скорошни проучвания установиха, че данните за пулса, събрани от устройства като Apple Watch и Fitbit Ionic , са почти толкова точни, колкото медицински тест за електрокардиограма. Така че има резон хората без предишни медицински проблеми да откриват проблеми, за които не са знаели, като свръхактивна щитовидна жлеза, неравномерен сърдечен ритъм или кръвен съсирек, с помощта на тези умни устройства. И е вероятно с напредването на технологиите това да стане още по-често срещано.

От броене на стъпки до спасяване на животи

Умен часовник следене на пулс

Когато smart часовниците и гривните за първи път навлязоха на пазара, данните, които събираха, бяха доста прости, като броене на стъпки и колко често се движите през нощта. Това беше така, защото повечето устройства използваха акселерометър, който върши добра работа само при засичане на движение.

В днешно време много устройства са оборудвани със сензори, които могат да събират всякакви данни за нашето здраве, активност и начин на живот.

От следене на нивата на стрес с проследяване на дишането чрез акселерометър до наблюдение на VO2 max (измерването на количеството кислород, което изразходваме), докато тренирате, за да прецените вашите фитнес нива, всички бази са покрити.

Това означава, че те правят много повече от подобрените крачкомери от миналото и в някои случаи са станали толкова полезни и умни, колкото някои от медицинските устройства, които обикновено можете да намерите само в болниците.

Разговаряхме с Майк Фейбъс, главен анализатор в компанията за анализ на пазара FeibusTech, който ни каза: „През 2017 г. най-накрая стигнахме до точката, че дори най-лошите сензори за сърдечен ритъм в носимите устройства бяха доста прилични . Това е важен крайъгълен камък. Защото това означава, че компаниите, които разработват биометрични данни, могат да приемат минимален праг на точност.

Попитахме д-р Кийт Граймс, личен лекар и консултант, защо сърдечната честота е толкова важна.

„Във фитнеса наблюдението на сърдечната честота има несъмнени ползи за тренировките, но когато става дума за сърдечната честота и здравето, е малко по-сложно“, обясни той.

„Като лекар се интересувам от екстремни стойности на сърдечната честота (твърде висока – тахикардия или твърде ниска – брадикардия), както и нарушения на ритъма (аритмии). Потребителските сърдечни монитори твърдят, че могат да идентифицират аритмии като предсърдно мъждене (AF), при които сърцето бие неправилно. Ако се открие навреме и се лекува с лекарства за разреждане на кръвта, това може да намали риска от инсулти.

Мониторинг на сърцето ви с нови технологии

Може ли смарт часовник да спаси живота ви?

Има два основни начина да измерите точно как функционира сърцето ви и те са фотоплетизмография (PPG) и електрокардиография (EKG или ECG).

Повечето смарт часовници използват фотоплетизмография. Тази технология работи благодарение на това, че кръвта е червена, отразява червената светлина и абсорбира зелената светлина. Това означава, че с помощта на мигащи зелени светодиоди можете точно да откриете колко кръв тече през китката ви.

Колкото повече кръв, толкова повече зелена светлина се абсорбира, така че можете да получите точно отчитане на удари в минута, както и променливостта на сърдечната честота.

Както Fitbit, така и Apple, две от най-популярните марки за smart часовници и гривни способни на проследяване на сърдечната честота, използват фотоплетизмография за целта. Много други марки също я използват, но не винаги на китката. Например, както Polar, така и Wahoo имат PPG ленти за ръка, за които твърдят, че са по-точни заради позицията на вените в ръката. Moov HR Sweat прави същия пък използва ленти за глава и твърди същото.

Въпреки че повечето компании за смарт часовници и фитнес гривни използват подобен вид оптична сензорна технология, те работят върху подобряването на своите алгоритми, за да предоставят по-полезна и точна представа на потребителя.

Нека не забравяме, че отдавна има технология в медицинските среди, която също може да проследява сърдечната честота изключително точно. Ако лекар или кардиолог иска да види по-добре начина, по който работи сърцето на някого, той често използва електрокардиографска (или ЕКГ) машина.

За разлика от PPG, ЕКГ технологията е свързана с четене на електрически сигнали, събрани в различни точки на тялото ви с помощта на серия от сензори. Тези електрически сигнали предоставят информация за сърдечния ритъм и неговата електрическа активност, която може да се използва за откриване на проблеми като аритмии, сърдечни заболявания или кардиомиопатия.

Въпреки че повечето масови тракери използват PPG, редица използват ЕКГ технология, като Polar H10. Има голям шанс Apple по някакъв начин да включи ЕКГ технологията в своя Apple Watch в следващата версия.

Има много научна литература, която обсъжда дали PPG или ЕКГ технологията е по-точна при откриване на сърдечни проблеми. Проучване от 2017 г., публикувано в списанието на Американския колеж по кардиология, установи, че PPG е толкова точна, колкото ЕКГ, когато става дума за проследяване на сърдечната честота и брадиаритмиите (бавен сърдечен ритъм), но не толкова точна, когато идентифициране на тахикардия (учестен сърдечен ритъм).

Накратко, ЕКГ (или ЕКГ) обикновено се счита за по-точен, което има смисъл, като се има предвид, че тракерите, използващи PPG, до голяма степен са създадени основно, за да помогнат на хората да постигнат фитнес цели, а не да ги предупреждават за сериозни медицински състояния.

Но ЕКГ оборудването може да бъде по-скъпо и по-трудно за носене. Това означава, че въпреки че PPG технологията не винаги е толкова надеждна, включването й в повече устройства за масовия потребител все пак може да я направи много важна и потенциално животоспасяваща.

Важно е да имаме предвид, че фалшивите показания могат да имат много лоши последици, особено като се виждат не от доктори, а от обикновенни потребители.

„Трябва да сме сигурни, че потребителските устройства за сърдечен ритъм са точни и че наистина помагат на хората да управляват здравето си“, ни каза д-р Граймс.

„Добър пример може да бъде пациент, който приема бета-блокер за сърдечно заболяване. Ако дозата е твърде висока, сърдечната им честота ще намалее и те могат да изпитат странични ефекти. Използването на ориентирано към потребителите устройство, което е неточно, може да доведе до фалшиво успокоение или ненужна паника.

Използване на изкуствен интелект за по-добро разбиране на тялото

Настоящите сензори сами по себе си могат да ни кажат много. Ето защо редица компании работят върху допълнителни приложения, софтуер за дълбоко обучение и аксесоари, които правят данните, събрани от сензорите, по-полезни, като ги сравняват със средни стойности и минали данни и правят по-добри прогнози.

Например, миналата година Американската администрация по храните и лекарствата (FDA) разреши KardiaBand на AliveCor, което го направи първият истински медицински аксесоар за Apple Watch. Състои се от каишка за часовник, която е преносим четец на електрокардиограма (ЕКГ).

Досега Apple Watch се оказа способен да проследява сърдечния ритъм с помощта на PPG, но това, което прави KardiaBand, е да позволява на личен лекар да бъде информиран за необичайно сърцебиене, както и за предсърдно мъждене, чрез сравняване на текущи данни с данни, наблюдавани в миналото .

Разговаряхме с Ерик Топол, изпълнителен вицепрезидент и професор по молекулярна медицина, Изследователския институт Scripps, който се съгласи, че алгоритмите, използвани от хора като AliveCor, са най-ценни.

„Сензорите за сърдечен ритъм сами по себе си не са от голяма полза“, ни каза Топол. „Но те вече могат да бъдат интегрирани с изкуствен интелект за откриване на проблем със сърдечния ритъм, като предсърдно мъждене, което може да бъде основен рисков фактор за инсулт.“

Feibus от FeibusTech обясни, че технологията на AliveCor е чудесен пример за това как може да използваме това, което умните устройства за носене могат да ни предложат в момента, въпреки техните ограничения. „Лекарите се доверяват на AliveCor, защото първият им продукт е джобен ЕКГ. Надяваме се AliveCor да насочи медицинската общност в правилната посока“, добави той.

Но не винаги са необходими допълнителни аксесоари. Миналата година екипът зад приложението Cardiogram за Apple Watch и Android Wear обедини усилията си с Американската сърдечна асоциация и установи, че с помощта на дълбока невронна мрежа, наречена DeepHeart, данните от устройствата Fitbit и Apple Watch могат да се използват за откриване както на хипертония, така и сънна апнея.

„Това проучване е едно от първите, показващи, че изкуственият интелект може да бъде обучен да изпълнява задачи, които лекарите не могат да извършат – анализиране на обикновени данни за носене за една седмица и разпознаване на модели, свързани с хипертония и сънна апнея, които са невидими с просто око”, каза ни съоснователят на Cardiogram Брандън Балинджър.

„Това позволява както на изкуствения, така и на човешкия интелект да се възползват от силните си страни – AI да пресява големи масиви от данни, за да различи скрити модели, а хората да се грижат с емпатия и нюанс.“

Тези примери са само началото. Apple изясни намеренията си в областта на здравните технологии в края на 2017 г, когато обяви плановете си да си партнира със Stanford Medicine, за да събира данни за нередовен сърдечен ритъм и да уведомява потребителите, които може да изпитват предсърдно мъждене.

Този ход разбираемо накара много хора да предскажат, че технологичната индустрия е твърдо насочена към създаването на продукти, устройства и услуги, които дават на обикновените потребители по-добра представа за собственото им здраве от всякога, което е много добре, особено за възрастните хора.

Вземете здравето си в свои ръце

Смарт часовници движение

Намираме се във вълнуващо време, когато умните часовници и гривни бързо се превръщат във важни инструменти за диагностика не само за медицински специалисти, но и за всички останали.

„Здравеопазването се развива от патерналистичното „Лекарят знае най-добре“ от миналото към свят, в който пациентът има повече контрол“, ни казва д-р Граймс. „Потребителските технологии помагат да се посрещнат нуждите на съвременните пациенти, но трябва да внимаваме обещаното да е съчетано с точност.“

Майк Фейбъс вярва, че следващото предизвикателство ще бъде да убеди медицинската общност, че умните устройства за носене имат голяма стойност. „Най-голямото предизвикателство е как да интегрираме информацията от тези устройства в работния процес на професионалистите.“, каза той.

Граймс добави: „Ако можем да намерим начин да превърнем огромното количество данни, генерирани от тези устройства, в полезна информация, която може да се използва както от пациенти, така и от лекари, тогава бъдещето е доста светло. Ако сбъркаме, ще наводним една вече затруднена здравна служба с ненужно разтревожени хора.”

Да се ​​надяваме, че ще се справим добре. По този начин, докато компаниите за смарт часовници и смарт гривни работят за изграждането на по-точни сензори, интегрират невронни мрежи и се консултират със здравни специалисти, тези професионалисти ще бъдат по-добре подготвени да се грижат за нас, а ние ще можем да следим по-добре собственото си здраве.

Източник: Techradar

Предишна статия Ревю на калъф Spigen Ultra Hybrid за Samsung Galaxy Z Fold 3
Следваща статия Трябва ли децата да носят фитнес тракери?

Сравни продуктите

{"one"=>"Изберете 2 или 3 артикула за сравнение", "other"=>"{{ count }} от 3 артикула са избрани "}

Изберете първия продукт за сравнение

Изберете втория продукт за сравнение

Изберете третия продукт за сравнение

Сравни