Към съдържанието
Смарт часовници и гривни ли са бъдещето на мониторинга на кръвното налягане?

Смарт часовници и гривни ли са бъдещето на мониторинга на кръвното налягане?

Плюсовете и минусите на измерването на кръвното налягане от китката ви

Според Световната Здравна Организация, един на всеки четирима мъже и една на всеки пет жени по света има високо кръвно налягане или хипертония. Това може да ги изложи на по-висок риск от инфаркт и инсулт.

Хипертонията има симптоми, като главоболие и промени в зрението, но много хора не ги проявяват, а диагнозата и лечението често закъсняват. Ето защо е изключително важно всеки да измерва редовно кръвното си налягане – особено изложените на висок риск.

Стандартният начин за откриване на хипертония е да се използва апарат за измерване на кръвно налягане или, по-официално, сфигмоманометър. Апаратът използва маншет, който се носи на горната част на ръката и се затяга, за да ограничи притока на кръв. Това позволява на сензорите за налягане вътре да измерват силата, с която кръвта ви притиска артериите, докато се изпомпва от тялото ви – вашето кръвно налягане.

Този метод е сравнително лесен и точен, така че защо се нуждаем от нови решения?

Проблеми с измерването на кръвното налягане 

Експертите препоръчват на хората с хипертония да измерват кръвното си налягане два пъти на ден. Но проучване от 2020 г. от компанията Valencell установява, че 31 процента от възрастните в САЩ с хипертония измерват кръвното си налягане само веднъж месечно, други 31 процента признават, че го измерват веднъж годишно. Това може да се дължи на това, че пациентите забравят или нямат необходимото оборудване под ръка.

„Често нямаме време или възможност да извършваме отчитания на кръвното налягане.“, казва д-р Джордана Коен, асистент професор по медицина и епидемиология в Университета на Пенсилвания, който специализира в изследванията на хипертонията.

Например, ако пациент започне да приема ново лекарство, в идеалния случай би трябвало да направи многократни измервания в същия ден и през следващите няколко дни, за да прецени как реагира тялото му – но това често не се случва.

Д-р Коен обяснява, че има и редица специфични условия, които трябва да се имат предвид и които правят традиционното измерване на кръвното налягане недостоверно. Те включват “хипертония на бяла престилка”, когато кръвното налягане на някого е повишено когато се намира около лекарите, но не и у дома. Маскирана хипертония, когато показанията може да са добри в лекарския кабинет, но повишени у дома. Или нощна хипертония, когато кръвното налягане се повишава по време на сън.

Можете да закупите един от стандартните апарати за кръвно налягане с маншет за използване у дома. Това е реалността за много хора, които понастоящем живеят с хипертония.

апарат за кръвно налягане с маншет

Тези с продължителна хипертония може също да се нуждаят от така нареченото амбулаторно проследяване на кръвното налягане (ABPM). ). В този случай, лекар им предостави преносим апарат за кръвно налягане с маншет за през целия ден. Маншетът взема показания на всеки половин час и ги съхранява.

Но измерването на кръвното налягане с маншет, независимо дали в лечебно заведение или у дома, не е удобно поради много причини: не може да се прави през нощта, може да повиши нивата на кръвното налягане, когато маншетът се надуе прекомерно и може да е трудно за носене през деня за тези, които работят и са в движение, за хора с увреждания или възрастни хора.

Ето защо компаниите за преносими устройства разработват методи, които могат да направят отчитането толкова просто и ненатрапчиво, колкото носенето на устройство в стил фитнес гривна, което прави измервания през целия ден – по-малко стрес, без маншети.

Проследяване на кръвното налягане без апарат

Д-р Галиб Джанджуа, преподавател по електронно и електроинженерство в университета Робърт Гордън, който специализира в биоинженерство и мониторинг на кръвното налягане без апарат, казва, че вече има редица решения за мониторинг, които се изследват и разработват. Те използват редица различни показатели, включително време на пристигане на пулса, време за преминаване на пулса, анализ на пулсова вълна и скорост на пулсовата вълна.

Въпреки това д-р Джанджуа предупреждава: „Всички те са с ограничена точност и изискват често калибриране спрямо данните на сфигмоманометъра.“ Това означава, че въпреки че някои устройства могат да вземат показания без маншет, вие се нуждаете от устройство с маншет – сфигмоманометър – за да проверявате редовно тяхната точност.

Едва наскоро някои от тези методи бяха разработени по начини, които правят измерването на кръвното налягане без апарат с маншет практична опция, която всички ние да извършваме у дома. Повечето от тях използват сензора PPG (това е фотоплетизмография), който можете да намерите от долната страна на смарт часовници като Apple Watch или Fitbit Versa, който обикновено се използва за проследяване на сърдечната честота.

Ще намерите редица различни фитнес тракери, които твърдят, че могат да използват PPG сензор за проследяване на кръвното ви налягане. Много от тях обаче са проектирани за приблизителни оценки и не са сертифицирани медицински устройства, а вместо това са проектирани да следят начина на живот, насочени са към изграждане на обща картина на цялостното ви здраве – без да диагностицират сериозни проблеми. Но всичко това скоро може да се промени.

Fitness tracker

Един важен пример за ускоряване на тази технология идва от скорошна актуализация на приложението Samsung Health Monitor. Това вече ви позволява да използвате PPG сензора, който вече е във вашия Samsung Galaxy Watch 3 или Galaxy Watch Active , за да отчитате кръвно налягане. Това е проверка на място, което означава, че вие ​​решавате кога искате да я направите – не се случва автоматично. Въпреки това трябва от време на време да се сравнява с показанията на маншета.

Има много слухове, че други марки, включително Fitbit и Apple, може скоро да въведат подобни функции. Това може да означава използване на данни от PPG сензори, като Samsung, или използване на подобна технология като  апарат за кръвно. Например през 2020 г. Apple регистрира патент , който описва как да се измерва кръвното налягане с помощта на сензори за налягане в китката на фитнес гривна.

Бъдещето на технологиите за мониторинг на кръвното налягане

Могат ли тези технологии да изместят стандартните апарати за измерване на кръвно налягане? Експертите, с които говорихме, бяха изпълнени с надежда, но и предпазливи. „Това е началото на модернизация на вековна технология“, казва д-р Джанжуа. „Това е област, която показва обнадеждаващи резултати.“

Измерването на кръвното с фитнес гривни и смарт часовници имат проблеми с точността. Това принуждава хората да проверяват данните допълнително със стандартен апарат за кръвно, а това оскъпява процеса. Така че все още не изхвърляйте своя апарат за кръвно налягане с маншет. 

 

Източник: https://www.techradar.com/news/are-wearables-the-future-of-blood-pressure-monitoring

Предишна статия 10 съвета как да се възползвате максимално от вашия смарт часовник или фитнес тракер
Следваща статия Ревю на TicWatch E3 

Сравни продуктите

{"one"=>"Изберете 2 или 3 артикула за сравнение", "other"=>"{{ count }} от 3 артикула са избрани "}

Изберете първия продукт за сравнение

Изберете втория продукт за сравнение

Изберете третия продукт за сравнение

Сравни